Ime i prezime: Aurora

Nadimak:

Vrsta: Capsicum annuum

Podrijetlo: Meksiko

Rasprostranjenost: po cijelom svijetu

SHU: 30,000 – 50,000 

Ljutina: 2/5 

Aurora - VolimLjuto.com


Aurora raste u grmolikom obliku, a visina stabljike je maksimalno 30 cm. Zbog toga jedna je od najčešćih ornamentalnih, odnosno ukrasnih chili papričica. Njezina visina omogućava lagan uzgoj u teglama na balkonu ili stanu. Listovi i stabljika su zelene boje. Cvjetovi su bijele ili ljubičaste boje. Nakon presadnje potrebno je proći od 60-85 dana do prvih plodova. Ova papričica daje puno plodova u različitim bojama. Plodovi su 2,5-5 cm dugački, žaruljkastog oblika, rastu uspravno (okrenuti prema gore) tako da su najširi u donjem, a najuži u gornjem dijelu. U isto vrijeme, biljka daje plodove u svim bojama, što znači da su plodovi u različitom stadiju zrelosti. Prilikom dozrijevanja prelaze iz zelene u lavanda ljubičastu, tamno ljubičastu, narančastu te konačno u crvenu boju. Upravo zbog takvog izgleda i oblika ova sorta podsjeća na božićne lampice. Neki ju znaju uspoređivati s Aurorom borealis ili Polarnom svjetlosti jer u jednako lijepim bojama osvjetljava prostor kao polarna svjetlost nebo. Aurora je primarno ukrasna sorta jestivih plodova. Običnog je ”paprikastog” okusa s dozom ljutine. Zbog lijepih boja, u kulinarskom svijetu mogu se iskoristiti kao jedan od sastojaka domaćih pikantnih salsi.

Papričice kao ukrasne biljke - VolimLjuto.com

Uvjeti uzgoja

pH tla: 7,0-8,5
Vrijeme sjetve: sredina do kraja veljače
Potreba za svjetlosti: sadnice posaditi na potpuno osunčano mjesto bez prevelike zasjene. Minimalna dnevna izloženost suncu je 6 sati.
Optimalna temperatura za sjetvu: 22 – 28 °C, ispod 16 °C ne klije
Vrijeme nicanja: 14-28 dana
Sadnja: sadnice se presađuju direktno u tlo ili velike tegle na temperaturi >20 °C, u našem klimatu sredina do kraja svibnja.
Potrebna veličina tegle: ako se odlučite na sadnju u tegle, neka bude minimalno 15L zapremnine.
Razmak unutar reda: 30 – 60 cm od sadnice do sadnice
Razmak između redova: od 60 do 80 cm
Zalijevanje: u polju zavisno o oborinama, ako je sušni period minimalno jednom tjedno. Paprike u teglama po potrebi, ako je supstrat u razini korijena suh.
Gnojidba: nakon presađivanja do cvatnje jednom tjedno folijarna (prskanje preko lista) primjena gnojiva formulacije 19:6:20, a u cvatnji do kraja berbe formulacije 15:5:30.

proizvodi s ovom papričicom

Sjemenke chili papričica

Aurora – Sjemenke chili papričica

2,95 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)