Utorak navečer je, Mate mi otvara vrata svog stana gdje se udobno smještamo u njegovom dnevnom boravku / kuhinji, otvaramo hladne pive iz Spicy Days-a koje sam netom prije kupio na putu do njega i krećemo u dugi, ali nimalo dosadan razgovor. Matu znam već neko vrijeme pa razgovor ide dosta tečno i bez prevelikih prepreka, a on stvarno ima što za ispričati. U 42 godine života je prošao mnogo toga i premda ga neki smatraju arogantnim, zapravo je situacija sasvim drugačija. Mate je osoba s puno iskustva te puno priča. I naravno, što je najvažnije, puno znanja te od mene ima apsolutno poštovanje.

Poslušajte podcast na kanalu gdje inače slušate podcaste, a ako nemate vremena slušati – u nastavku možete pročitati nekoliko izdvojenih stvari, no najvažnije pričce su ipak samo u podcastu.

Mate Janković podcast

Mate Janković – Chef and Restaurant Podcast S01E04 2
Pocket casts - Volim Ljuto
Listen on Sticher - Volim Ljuto Podcast
Apple Podcasts - Volim Ljuto
Google podcasts

Kulinarska priča Mate Jankovića

„Ja nisam Jamie Oliver, on je likeable, ja nisam.“

Kao javnu ličnost Matu Jankovića je domaća publika upoznala u prvom Masterchefu još 2011. Za Masterchef Mate kaže da je: „Prvi kuharski reality koji je na primjeru običnog čovjeka pokazao javnosti koliko je naš posao stresan i koliko znanja i vještine je potrebno da ga se radi na visokom nivou.“. Mate jako poštuje stuku i to ne samo kuharsku, nego bilo koju. Mišljenja je da je struka kroz godine zapostavljena i da je nakon tog Masterchefa, djelomično zahvaljujući i njemu, lagano krenuo oporavak kuharske struke te da se zanimanje kuhara danas daleko više cijeni nego u tim vremenima.

„Ljudi koji imaju posao mrze ljude koji imaju karijeru.“ – Mate Janković

No, njegova kulinarska priča kreće davno prije toga. Završio je školu za kuhara i radio posvuda po Hrvatskoj. No, pošto u Hrvatskoj nije više vidio mogućnost razvoja svoje karijere, htio je nešto više. I zato 2003. godine odlazi na Bermude s novcima koje je posudio od roditelja i tamo radi u velikom sustavu gdje je brzo napredovao jer je bio spreman učiti i bio proaktivan timski igrač. Tamo je bio konobar i kuhar, no profilirao se kroz vrijeme i postao asistent managera jednog fine dining restorana, što je bio veliki izazov.

„Balkanci nisu glupi, Balkanci nisu lijeni, Balkancima fali vodstvo i motivacija.“ – Mate Janković

Nakon nekog vremena, točnije 2009., morao se vratiti u Hrvatsku zbog isteka radne dozvole. Mislio je ostati ovdje 2 godine i vratiti se natrag, no situacija u Hrvatskoj se malo promijenila pa je ipak odlučio ostati i tu graditi daljnju karijeru.

Što je bitno kod rada u restoranu?

„Svatko može biti nosač pića, ali ne može biti konobar.“ – Mate Janković

Mate ističe je da je jako bitna radna atmosfera, čak je išao toliko daleko da je rekao da je on na Bermudama jedva čekao da ide na posao jer je jednostavno uživao raditi u tom jako dobrom timu kojeg je bio član. Kaže da su njemu odnosi u timu sve, no jako je bitno dobro komunicirati s ljudima i objasniti da sve kritike idu s ciljem da cijeli tim i posao budu bolji. Pravila moraju biti jasno definirana u sistemu i kada je tako, svi rade bolje i svi znaju svoje odgovornosti. No, također je jako važno da si spreman na promjene i konstantno učenje te usvajanje novih znanja.

Kakva je osoba Mate postao?

„Na početku sam bio Mate iz Masterchefa, danas sam Mate Janković.“ – Mate Janković

Mate voli promjenu, često se seli, kreće u nove projekte i nikad nije na istom mjestu. U posljednjih deset godina Mate je odradio dvije sezone Masterchefa, pokrenuo nekoliko poslova u suradnji s investitorima, odradio dvije sezone 3, 2, 1 Kuhaj i jednu sezonu Kuhan i Pečen. Ne treba zaboraviti niti njegov angažman u No reservations. Također, tri godine je bio zaštitno lice Lidla, a bio je i brand ambasador nekoliko manjih projekata. Sebe smatra freelancerom i baš to mu omogućava da se bavi s više stvari paralelno jer nema obavezu prema nikome i ne mora raditi ono što ne želi. I dalje puno uči i ulaže u proširenje svojeg znanja kada god je to moguće. No, unatoč svemu je svjestan da je dosta puta pogriješio i misli da je jako bitno biti svjestan toga. Zadovoljan je kao osoba koja je postao kroz godine i spreman je za nove projekte. Projekt na k ojem trenutno radi je lansiranje piva Papak u suradnji s Varionicom. Cilj mu je proširiti paletu proizvoda i na druge prehrambene artikle na čemu trenutno radi. Ono što mu je iznimno bitno je da iza tih proizvoda stoji zaista on, odnosno da proizvodi koji će nositi njegov potpis uistinu drže kvalitetu na razini koju on odobrava.

Vlastiti restoran

Mate je bio u partnerskom odnosu kod otvaranja nekoliko restorana, no nikad nije otvorio svoj restoran tj. restoran kojem bi bio vlasnik. Uvijek se radilo o partnerskim projektima gdje je njegov ulog bilo znanje, a netko drugi je bio investitor. Ne odbija otvaranje vlastitog restorana, no za tako što mora proći još neko vrijeme jer želi biti investitor i vlasnik, a za to mu treba veća svota novaca. Mate je u podcastu otkrio kakav bi restoran otvorio kada bi ga otvarao, no za tu informaciju ćete morati poslušati podcast.

Craft pivo u Hrvatskoj

Što se tiče craft piva, Mate misli da još uvijek ima puno prostora za rast craft pivovara. Najveći problem vidi u ekskluzivnim ugovorima velikih pivovara s restoranima i lokalima gdje su ugostitelji praktički prisiljeni na pojedine vrste piva. Danas postoji dio ugostitelja koji su spremni reći NE velikim ugovorima, no i dalje misli da je to proces koji će trajati još jako dugo vremena, odnosno da male pivovare još dugo neće biti u ravnopravnom položaju.

Malo o Street foodu u Hrvatskoj

„Kod nas je baza prehrane pekara.“ – Mate Janković

Za street food u Hrvatskoj kaže da je to dobra ideja, ali da načelno nemamo hrvatsku verziju nego kopiramo vanjske koncepte. Smatra da bi trebalo raditi hrvatski street food, što bi primjerice bio Soparnik, Viška pogača ili janjetina s ražnja u prilagođenom formatu te bi tada to bilo nešto vrijedno i moglo obogatiti turističku ponudu.

„Street food je kvalitetni fast food pripremljen s ljubavlju.“ – Mate Janković

Podcast traje preko 2 sata i prošli smo mnogo tema, vrijeme je proletjelo i vjerujem da bi mogli pričati još toliko bez da postane zamorno i dosadno. Mate ima beskonačno mnogo priča i zato obavezno poslušajte ovaj podcast.

Podcast slušajte na svim podcast kanalima:

Mate Janković – Chef and Restaurant Podcast S01E04 2
Pocket casts - Volim Ljuto
Listen on Sticher - Volim Ljuto Podcast
Apple Podcasts - Volim Ljuto
Google podcasts
Kliknite ako želite volim ljuto umake u svojem restoranu!

Moglo bi vas zanimati i ovo

Al Dente – recenzija restorana

Al Dente će vas provesti kroz najbolje okuse Italije.

Ožujsko Pub Maksi – recenzija restorana

Ožujsko Pub Maksi ugodno je mjesto s izvrsnom hranom!

Curry Bowl – recenzija restorana

Šrilankanska kuhinja na autentičan način.

Restoran Taurus – recenzija restorana

Posjetili smo Restoran Taurus - pogledajte što nude.

Slatinski Gaj grill & steakhouse – recenzija restorana

Jednostavno volimo burgere i kada se negdje pojave moramo ih probati. Ovaj put nismo morali

Love At First Bite – recenzija restorana

Love At First Bite relativno je nova lokacija u Španskom, no odlazak tamo nećete požaliti.

2 Comments

Duksa Bundek (Isto Duksa) – recenzija restorana

Pizzeria Duksa otvorila se na dodatnoj lokaciji, no ponuda je jednako dobra!

Bull Burger – recenzija restorana

Bull Burger Bar još je jedno od mjesta gdje možete probati prave gourmet burgere!

Ljuta Vilica Newsletter

Prijavi se i jednom mjesečno ti šaljemo novosti vezane uz ugostiteljstvo, recenzije restorana i Chef & Restaurant Podcast.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)