Ljuta hrana – da ili ne? To je vječito pitanje. Za neke je jedenje ljute hrane poput adrenalinskog sporta dok ju drugi ne žele ni primirisati. Baš zbog tjelesnih reakcija koje ona izaziva, u mnogima budi sumnju i strah. Jer ipak, zašto bi se itko htio dobrovoljno preznojavati i trpjeti neugodne fizičke posljedice, osim naravno radi pomicanja vlastitih granica izdržljivosti, ako nema barem nekakve koristi od te “patnje”. Mi smo i dalje na vječitoj misiji da vas dovoljno ohrabrimo kako biste zaplovili ljutim vodama. Upravo ćemo vam zbog toga dati 10 razloga zašto bismo ju trebali jesti i potencijalno ukomponirati u svoj tjedni jelovnik.

Iznenadili biste se koliko prednosti za fizičko zdravlje ima redovita konzumacija ljute hrane. No, ne morate vjerovati našoj riječi, vjerujte znanosti!

1. Može ubrzati vaš metabolizam

Da krenemo ispočetka. Metabolizam najjednostavnije možemo objasniti kao proces kojim vaše tijelo pretvara hranu u energiju. Što je vaš metabolizam brži, to više kalorija sagorijevate i više hrane možete pojesti bez debljanja. To je barem ideja…

Ljuta hrana može potaknuti metabolizam ubrzavanjem otkucaja srca i stvaranjem topline u tijelu, uzrokujući sagorijevanje više kalorija. Velik dio istraživanja ljute hrane usredotočen je na kapsaicin, spoj koji chili papričicama daje ljutinu. O kapsaicinu smo već dosta pričali na ovom blogu.

Zašto jesti ljutu hranu - volimljuto.com

Neka od tih istraživanja otkrila su kako kapsaicin pojačava sposobnost tijela da razgrađuje masnoću i troši više energije. To je zato što kapsaicinoidi (skupina spojeva sličnih kapsaicinu koji su odgovorni za ljuti okus paprike) mogu imati termogeni učinak, što znači da vaše tijelo stvara više topline dok probavlja ljutu hranu, a to rezultira sagorijevanjem više kalorija. Provedena istraživanja sugeriraju da dnevna konzumacija kapsaicinoida može pridonijeti regulaciji tjelesne težine smanjenjem energetskog unosa. Nadalje, možda postoji mogućnost da se kapsaicinoidi koriste kao dugoročna, prirodna pomagala za mršavljenje. Nažalost, morat ćemo vas razočarati i reći kako svakodnevno natrpavanje chilli papričicama nije magično sredstvo mršavljenja te će ipak neki oblik tjelovježbe i uravnotežene prehrane morati biti uključen u jednadžbu.

Zašto jesti ljutu hranu - volimljuto.com

2. Može produžiti životni vijek

Život je možda težak, ali tko si ne bi htio dodati barem još par godina života da može? Ono, barem iz znatiželje. Rezultate ovog istraživanja smo već obradili na našem blogu i možemo samo reći kako će svi ljutomani biti pozitivno iznenađeni.

No, važno je upamtiti kako ljuta hrana nije čarobni štapić za zdravlje i treba ju kombinirati sa zdravom prehranom i dosljednom rutinom vježbanja. Također, treba uzeti u obzir i druge čimbenike načina života. Ne treba ni pretjerivati s konzumacijom, nego ju koristiti kao dodatak već dobro uravnoteženoj prehrani.

3. Može smanjiti apetit

Konzumiranje ljute hrane za vrijeme obroka zapravo bi vam moglo pomoći u smanjenju unosa kalorija. To je zato što se pokazalo da kapsaicinoidi u ljutoj hrani, poput chili papričica, smanjuju želju za masnom, slatkom i slanom hranom. Istovremeno, dok smanjuje unos kalorija, ljuta hrana može smanjiti nezdravu želju za slanom hranom. Prema istraživanju provedenom 2017. godine, ljuta hrana zapravo povećava našu osjetljivost na prehrambene aditive poput soli, koja se može pronaći u velikom broju prerađene hrane. Također, dodavanje kapsaicina prehrani povećava sitost, stoga je od velikog interesa za korištenje u terapiji protiv pretilosti.

ZA ONE VEĆ ZNATIŽELJNE:

4. Može poboljšati zdravlje srca

Ljuta hrana također može poboljšati cjelokupno zdravlje srca. Istraživanja su pokazala da začinjena hrana povećava cirkulaciju i snižava krvni tlak, što se događa stimulirajući otpuštanje spojeva koji šire krvne žile. Ljuta hrana također može smanjiti kolesterol, što poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od srčanih bolesti. 

Dokaz toga je istraživanje iz 2017. godine gdje su sudionici uzimali dvije kapsule kapsaicina od 4 mg dnevno tijekom tri mjeseca, što je rezultiralo poboljšanjem razine kolesterola u krvi u usporedbi s kontrolnom skupinom. Niska razina kolesterola lipoproteina visoke gustoće (HDL-C) povezana je s povećanim rizikom od koronarne bolesti srca (CHD). Ovo je istraživanje imalo za cilj procijeniti učinke intervencije kapsaicinom na profil serumskih lipida u odraslih s niskim HDL-C-om.

Zašto jesti ljutu hranu - volimljuto.com

Glavna funkcija HDL (lipoproteina visoke gustoće) je prijenos kolesterola iz perifernih tkiva do jetre. Koncentracija HDL-kolesterola u krvi povezana je s nastankom aterosklerotskih bolesti, prije svega s koronarnim srčanim bolestima i perifernim smetnjama optoka. Što je niža koncentracija HDL-kolesterola u krvi, to je veći rizik za nastanak bolesti.

U kontroliranom kliničkom ispitivanju, 42 ispitanika nasumično je raspoređeno u dvije skupine. Jedna je skupina konzumirala dvije kapsule kapsaicina dva puta dnevno (4 mg kapsaicina dnevno) tijekom tri mjeseca, a druga, kontrolna skupina, je konzumirala kontrolne kapsule (0.05 mg kapsaicina dnevno) jednako učestalo i u jednakom trajanju. U usporedbi s kontrolnom skupinom, razine HDL-C druge skupine značajno su porasle, što je bio odličan rezultat. Zaključno, kapsaicin bi mogao doprinijeti prevenciji i liječenju CHD-a. Uz sve to, prisutnost vitamina A i C u ljutoj hrani (a ljute paprike su iznimno bogate tim vitaminima) ima vitalnu ulogu u jačanju stijenki srčanog mišića.

5. Može poboljšati probavu

Dugo je vrijeme opći stav o međuodnosu ljute hrane i probave odbijao ljude od konzumacije iste, a kamoli ubacivanja u svoj tjedni jelovnik. Zapravo, godinama se ljuta hrana povezivala s čitavim nizom probavnih tegoba, uključujući iritaciju gastrointestinalnog trakta, čireve, proljev i povraćanje, budući da njezino konzumiranje može uzrokovati bol i grčeve u želucu. Međutim, novija znanstvena istraživanja su otkrila da to nije nužno tako te da jedenje ljute hrane zapravo može poboljšati zdravlje vaše probave.

Kao što smo ranije spomenuli, prije se vjerovalo da ljuta hrana može uzrokovati čireve, dok trenutni dokazi sada pokazuju kako kapsaicin pruža zaštitu od patogena – Helicobacter pylori. H. pylori je bakterija koja se nalazi u sluznici želuca i sama njezina prisutnost kod nekih ne uzrokuje probleme, dok kod drugih može uzrokovati upalu. Ova bakterija inficira više od 50% svjetske populacije. Poznato je i da je H. pylori povezana s peptičkim ulkusom (čirom), razvojem kroničnog gastritisa, kao i rakom želuca. Istraživanje provedeno 2013. u Indiji gdje je dokazana visoka prevalencija ove bakterije – čak i do 80%, pokazalo je kako su izgledi za infekciju H. pylori bili su manji kod sudionika koji su konzumirali chili papričice u usporedbi s pojedincima koji nisu.

Neke od ostalih prednosti konzumacije kapsaicina za probavu su da potiče proizvodnju sline (razgradnja hrane), poboljšava izlučivanje želučane probavne tekućine, pomaže u borbi protiv rasta štetnih bakterija u želucu, smanjuje upale u probavnom sustavu itd.

Zašto jesti ljutu hranu - volimljuto.com

6. Može vas učiniti sretnijima

Kapsaicin uzrokuje bol i potiče tijelo da misli da je u opasnosti. Kao odgovor, tijelo otpušta endorfine – hormone koji izazivaju zadovoljstvo, a to je način na koji tijelo pokušava eliminirati “prijetnju” koju osjeća kada jedete ljutu hranu. Ovo kemijsko oslobađanje uzrokuje da neki ljudi povezuju jedenje ljute hrane sa srećom, stvarajući “high”, sličan dobrom osjećaju koji imate nakon vježbanja (“runner’s high”).

Kad tijelo osjeti da je u opasnosti, također će osloboditi hormon preživljavanja – adrenalin, koji može dati nekome tko jede vatreno ljutu zdjelu rezanaca osjećaj uzbuđenja popraćen lupanjem srca, baš kao da sudjeluje u nekoj adrenalinskoj aktivnosti poput vožnje rollercoasterom. Ukratko, za mnoge je jedenje ljute hrane svojevrsna potraga za uzbuđenjem.

7. Može biti učinkovito sredstvo protiv nekih bolova

Okej, za ovo moramo naglasiti da nije za unos kroz usta, ali volimo otkriti raznovrsne primjene kapsaicina. Ne samo da konzumacija ljute hrane može poboljšati vaše zdravlje, već je lokalna primjena masti, krema ili flastera bogatih kapsaicinom učinkovita u ublažavanju bolova. Lokalni oblici kapsaicina pomažu blokirati poruke vašim živcima tako da pomažu smanjiti osjećaj boli. Mogu ublažiti i bol od oštećenja živaca ili drugih kožnih stanja. Sigurnost i učinkovitost formulacija kapsaicina niske koncentracije, koje zahtijevaju višekratnu dnevnu samostalnu primjenu, potkrijepljene su meta-analizama brojnih istraživanja. Flaster s visokom koncentracijom kapsaicina od 8% (Qutenza™) nedavno je odobren u EU i SAD-u. Jedna primjena od 60 minuta kod pacijenata s neuropatskom boli proizvela je učinkovito ublažavanje boli do 12 tjedana.

8. Može ublažiti simptome prehlade i gripe

Ono što je većini neugodna nuspojava tijekom uobičajene konzumacije ljute hrane, zapravo je blagoslov tijekom prehlade ili gripe kad ne možemo ništa okusiti ni primirisati zbog začepljenog nosa. A, da ne spominjemo kako je proces odčepljivanja nosa skoro pa nemoguća misija sama po sebi. Tu se opet pojavljuje naš dobri stari kapsaicin koji ima sposobnost razgrađivanja sluzi, što može pomoći u učinkovitom ublažavanju kašlja i upale grla. 

Međutim, morate uzeti u obzir da povećana proizvodnja sluzi uzrokuje i češće curenje nosa. Ali, hej, bolje prohodni sinusi uz malo sluzi, nego ova druga agonija…

Zašto jesti ljutu hranu - volimljuto.com

9. Može pomoći u borbi protiv stanica raka

U većini istraživanja kapsaicin je potencijalni antitumorski spoj. Važno je napomenuti da na biološke funkcije kapsaicina uvelike utječe njegova koncentracija, a učinkovita koncentracija u različitim malignim tumorima znatno varira. Nadalje, može utjecati na djelovanje konvencionalnih kemoterapijskih lijekova ili terapije zračenjem protiv raka, a razvijeno je sve više i više nanočestica s kapsaicinom kako bi se produžilo zadržavanje lijeka kapsaicina u krvotoku i omogućilo aktivno ciljanje specifičnih stanica raka kako bi se poboljšala njegova točna isporuka i specifičnost ciljanja stanica, što sugerira da se kapsaicin može koristiti kao potencijalna kemoprevencija ili novi pomoćni terapijski lijek za rak. Kombinacija kapsaicina s konvencionalnim kemoterapijskim lijekovima ili radioterapijom može poboljšati osjetljivost, smanjiti nuspojave i povećati toleranciju bolesnika na liječenje raka. Razvoj nanočestica s kapsaicinom mogao bi pružiti vrlo obećavajući pristup kemoterapiji malignih tumora. Kapsaicin pokazuje snažna antikancerogena svojstva kod raznih vrsta raka; uspješno usporava rast stanica tumora dojke, karcinoma pluća, čak i raka prostate.

10. Ekipa će misliti da ste kul i opasni

Trebamo li ovo uopće elaborirati? Svi ljutomani su apsolutne face i stojimo iza toga.

Mislim da smo se dovoljno raspametili i nadamo se da nije bilo uzalud.

Now, put on your big-boy pants and try something hot!

  • [1] Whiting, S., Derbyshire, E. J., & Tiwari, B. (2014). Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data. Appetite73, 183–188.
  • [2] Whiting, S., Derbyshire, E., & Tiwari, B. K. (2012). Capsaicinoids and capsinoids. A potential role for weight management? A systematic review of the evidence. Appetite59(2), 341–348.
  • [3] Janssens, P. L., Hursel, R., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2014). Capsaicin increases sensation of fullness in energy balance, and decreases desire to eat after dinner in negative energy balance. Appetite, 77, 44–49.
  • [4] Li, Q., Cui, Y., Jin, R., Lang, H., Yu, H., Sun, F., He, C., Ma, T., Li, Y., Zhou, X., Liu, D., Jia, H., Chen, X., & Zhu, Z. (2017). Enjoyment of Spicy Flavor Enhances Central Salty-Taste Perception and Reduces Salt Intake and Blood Pressure. Hypertension (Dallas, Tex. : 1979)70(6), 1291–1299.
  • [5] Juturu V. (2016). Capsaicinoids Modulating Cardiometabolic Syndrome Risk Factors: Current Perspectives. Journal of nutrition and metabolism2016, 4986937.
  • [6] Qin, Y., Ran, L., Wang, J., Yu, L., Lang, H. D., Wang, X. L., Mi, M. T., & Zhu, J. D. (2017). Capsaicin Supplementation Improved Risk Factors of Coronary Heart Disease in Individuals with Low HDL-C Levels. Nutrients9(9), 1037.
  • [7] McCarty, MF., DiNicolantonio, JJ., O’Keefe, JH. (2015) Capsaicin may have important potential for promoting vascular and metabolic health.
  • [8] Mhaskar, R. S., Ricardo, I., Azliyati, A., Laxminarayan, R., Amol, B., Santosh, W., & Boo, K. (2013). Assessment of risk factors of helicobacter pylori infection and peptic ulcer disease. Journal of global infectious diseases5(2), 60–67.
  • [9] Doc. dr. sc. Marušić M. (2016). Helicobacter pylori infekcija – treba li se liječiti? [online]. Pliva zdravlje. Dostupno na: https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/6157/Helicobacter-pylori-infekcija-treba-li-se-lijeciti.html [pristupljeno 15.11.2022.]
  • [10] Xiang, Y., Xu, X., Zhang, T., Wu, X., Fan, D., Hu, Y., Ding, J., Yang, X., Lou, J., Du, Q., Xu, J., Xie, R. (2022). Beneficial effects of dietary capsaicin in gastrointestinal health and disease. Experimental Cell Research,  417(2), 113227.
  • [11] Anand, P., & Bley, K. (2011). Topical capsaicin for pain management: therapeutic potential and mechanisms of action of the new high-concentration capsaicin 8% patch. British journal of anaesthesia107(4), 490–502.
  • [12] Nemet D. Biološki učinci kapsaicina iz čili papričice [Diplomski rad]. Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Farmaceutsko-biokemijski fakultet; 2022 Dostupno na: https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:163:136120 [pristupljeno 15.11.2022.]
  • [13] Zhang, SWang, DHuang, JHu, YXu, Y. (2020) Application of capsaicin as a potential new therapeutic drug in human cancers. J Clin Pharm Ther4516– 28.

A SADA KADA SMO VAS OHRABRILI, POJEDITE NEŠTO LJUTO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)