Obožavate jesti chili papričice, ali živite u stanu i još se niste usudili posaditi papričice u tegle na balkon? Osim što su fine, odlično izgledaju kao ukrasne biljke (više o ukrasnim chili papričicama pročitajte ovdje). Uz naše smjernice uzgoj chili papričica na balkonu poći će vam za rukom kao profesionalcima 😀 

Sjetva sjemena u kući

Ako ste planirali samostalni uzgoj od sjemena do ploda, najbolje je prvo posijati sjemene u kući u koliko – toliko kontroliranim uvjetima temperature zemlje i zraka. Kako papričicama za klijanje trebaju temperature oko 25 °C stupnja (što je optimalno), preporučam sjetvu u kući jer je ožujak kod nas nedovoljno topao da bi direktno sijali sjeme chili papričica u tegle na balkonu. Više o uzgoju chili papričica iz sjemena možete pročitati ovdje.

Uzgoj chili papričica na balkonu 3

Presađivanje u veće posude

Nakon otprilike 3 tjedna od klijanja, papričice bi trebale imati razvijena 3 – 4 prava lista. Svjetlost chili papričicama ne treba odmah nakon sjetve već kada one prokliju. Dakle, osigurajte svojim papričicama svjetlost nakon što počnu s rastom. Ako su vaše papričice razvile 3 – 4 lista presadite ih u veće tegle. Preporuke za veličinu tegle – zavisi o veličini sorte, koristite minimalno 10 litarske tegle za sitnije sorte, a za one krupnije, tegle do 30 litara. Imajte na umu da tegle s presađenim papričicama ne iznosite na balkon dok se dnevne temperature ne popnu na minimalno 15 °C, a noćne da ne padaju ispod 12 °C. Kod nas takve temperature možemo očekivati tek u travnju.

Izbor supstrata

Za punjenje teglica koristite univerzalni supstrat za presadnice povrća. Možete ih pronaći pod imenima od različitih proizvođača: univerzalni miješani supstrat za povrće, supstrat za rajčicu i papriku, supstrat za plodovito povrće. Kod supstrata najvažnija je dobra dreniranost kako se voda prilikom zalijevanja ne bi zadržavala u području korijena što može uzrokovati pojavu truleži.

Pozicija

Papričice vole sunce! Ako vam je balkon cijeli dan osunčan tim bolje, papričice će uživati. Održavajte mali razmak između papričica kako bi zrak mogao normalno cirkulirati čime smanjujete mogućnost gljivičnih oboljenja.

Uzgoj chili papričica na balkonu 4

Zalijevanje

Papričice na balkonu zalijevajte po potrebi. Ako je supstrat na izgled po površini suh, za svaki slučaj gurnite prst I tako provjerite vlažnost supstrata u razini korijena. Ako je na osjet dovoljno vlažno, pričekajte sa zalijevanjem. Više o zalijevanju chili papričica pročitajte ovdje.

Gnojidba

Gnojidba papričica može započeti već u fazi presadnica s 3-4 razvijena prava lista. U vegetativnoj fazi (faza u kojoj se razvijaju korijen, stabljika i listovi) možete korisiti gnojiva za početni rast presadnica povrća (paprike ili rajčice). Kada papričice krenu razvijati pupove (generativna faza), koristite gnojiva za cvatnju i plodove s dodatkom kalcija jer su papričice u toj fazi osjetljive na nedostatak tog elementa. Ako papričicama fali kalcija, tek zametnuti mali plodovi će požutjeti i otpasti ili će doći do pojave vršne truleži. Kako postoji samo nekoliko komercijalno dostupnih gnojiva u malim pakiranjima za hobby uzgajivače, predlažem da se prije kupovine posavjetujete s djelatnicima poljoprivrednih ljekarni, samo im recite u kojoj su fazi vaše papričice.
 

Pinciranje papričica

Pinciranje je trganje zaperaka na papričicama. Ono se radi kako bi se otklonili zaperci na koje biljka, prilikom njihovog razvijanja, troši previše energije umjesto na rast stabljike, glavnih rodnih grana i cvjetnih pupova. Pomoću pinciranja papričica možete oblikovati rast svojih papričice na balkonu kako vi želite 😉

Što je sve ”višak” koji treba otkinuti? Na fotografiji vidite plavo označene zone koje pokazuju višak koji treba otrgati. U pravilu sve što naraste između stabljike i pravog lista otkidate.

Pazite se lisnih uši

Papričice u uzgoju na otvorenom često posjećuju lisne uši – sitni kukci koji svojim usnim ustrojem za bodenje i sisanje uzrokuju kovrčanje listova te svojom ishranom mogu prenijeti neke od najštetnijih biljnih virusa s biljke na biljku. U poljoprivrednim ljekarnama možete pronaći biološka i kemijska sredstva protiv lisnih uši za amaterske korisnike u malim pakiranjima.

Uzgoj chili papričica na balkonu 5

Želiš znati više u uzgoju chili papričica?

SAZNAJTE VIŠE O UZGOJU CHILI PAPRIČICA:

6 ljutih komentara na “Uzgoj chili papričica na balkonu

  1. Maja says:

    Prošle godine sam kupila 5 sadnica različitih papričicaa od vas, kada ste ih slali poštom-dostavom, to je bilo super! Sačuvala sam sjeme od cayenne papričice, posijala ih prije 2-3 mjeseca i dobila lijepe biljčice, u sobi na prozoru. Lijepo su se razvijale, presadila sam ih u veće tegle i stavila na terasu. Sada su kao plastificane-ne mrdaju. Naravno, vrijeme je grozno – hladno, sa jako malo sunčanih dana i dosta kiše. Čitam sada da bi ih trebalo gnojiti. Inače nisam, jer svake godine uzimam supstrat od prijatelja (3god.star konjski drek), što god upiknem u njega raste ko ludo. Sad se razmišljam i o gnojidbi. Imate kakav savjet? Hvala.

    • Goran Vrabec says:

      Pozdrav Maja, papričice će biti takve dok god će vrijeme biti takvo, tu nema puno pomoći. Supstrat koji koristite od prijatelja bi trebao biti sasvim dovoljan bez dodatne gnojidbe tako da samo pričekajte ljepše vrijeme 🙂

  2. Ivan says:

    Poštovani,
    Kupio sam BRATOVENSKI ljutu papričicu u tegli trgovini LIDLU kako se održava zaljeva ista?
    sa poštovanjem molim odgovor.
    korisnik tih ljutih proizvoda.
    Ivan
    03.08.2020.g.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)