Da bismo Jalapeno papričice mogli jesti cijele godine, potrebno ih je na neki način spremiti. Jedna od najboljih metoda je njihovo kiseljenje, a recept za pripremu ukiseljenih Jalapeno papričica potražite u nastavku. Ako niste uzgojili svoje, svježe Jalapeno papričice možete naručiti na našem webshopu (naravno, samo ako još uvijek traje sezona). Za slučaj da vam se ne da pripremati zimnicu, mi cijele godine imamo dostupne ukiseljene Jalapeno papričice u dvije veličine.

Ukiseljene Jalapeno papričice

Potrebni sastojci za ukiseljene Jalapeno papričice

Priprema

  1. Operite Jalapeno papričice, odrežite peteljke i narežite ih na kolutiće debljine 3-5mm. Koštice nije potrebno vaditi.
  2.  U lonac uliti ocat i vodu u koncentraciji 1:2 (npr. 1 litru octa, 2 litre vode). Dodati dvije žlice šećera i dvije žlice soli i kuhati dok ne zakipi. Pustiti da se otopina ohladi jer će korištenjem vruće otopine papričice biti mekane, a ne hrskave.
  3. U sterilizirane staklenke na dno staviti 2 češnja češnjaka narezana na četvrtine, na to posložiti narezane Jalapeno papričice do vrha, ali ostaviti mjesta da tekućina može prekriti sve papričice.
  4. Nakon toga, staklenke treba zaliti ohlađenom otopinom octa, vode, soli i šećera, toliko da prekrije sve papričice. Staklenku prije zatvaranja treba protresti ili lupiti lagano njome o stol kako bi izašao zrak koji je zaostao prilikom točenja octene otopine. Također, možete pričekati pola sata i dodati još tekućine jer papričice upiju dio pa da ne ostanu na zraku.
  5. Staklenke zatvoriti i pasterizirati. Pasterizaciju najlakše možete napraviti u loncu s vodom, na način da stavite staklenke u lonac gdje je voda ispod ruba poklopca staklenke (barem centimetar) i zagrijavati do 80 stupnjeva. Nakon toga pustite da se staklenke ohlade u toj vodi i pasterizacija je gotova. Temperatura pasterizacije je prilično važna ako želite hrskave, a ne gnjecave papričice (viša temperatura = gnjecave papričice).

Prije otvaranja ih ostavite barem 2 tjedna da se okusi dobro prožmu.

Ukiseljene Jalapeno papričice u teglama

Neotvorene staklenke bi trebale bez problema stajati na sobnoj temperaturi preko godinu dana. Jednom kad ih otvorite, ukiseljene Jalapeno papričice obavezno spremite u hladnjak jer ako ostanu vani brzo će postati mekane i dobiti oksidirani okus, pošto se ne koristi konzervans. Ali vjerujem da će, jednom kad ih otvorite, brzo nestati. Dobar tek!

PS. Jalapeno papričice također možete i fermentirati, više o tome saznajte u našem blogu gdje, doduše, fermentiramo krastavce, no postupak je isti i za Jalapeno papričice.

Naša zimnica

možda će vas zanimati....

Chicken Fajitas – recept

Chicken fajitas poznato je tex-mex jelo koje će vas oduševiti svojom jednostavnošću i okusom!

Cubano sendvič – recept

Cubano (cuban sandwich) poznati je sendvič podrijetlom s Kube.

Quiche s kozjim sirom i chutneyem od luka – recept

Ovaj quiche je još brže pripremiti uz pomoć našeg gotovog chutneya!

Bacon Jalapeno Corn Chowder (krem juha od kukuruza) – recept

Bacon Jalapeno Corn Chowder kremasta je juha s najboljom kombinacijom okusa.

Pileći Satay – recept

Chicken satay (pileći satay) poznato je južnoazijsko jelo na ražnjićima.

Kimchi grilled cheese sendvič – recept

Kimchi grilled cheese sendvič, ili tost s kimchijem i sirom brzinski je a neodoljivi snack!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)