Upotreba salse seže još iz vremena Azteka, Maya i Inka. Uzgajali su papričice i rajčice vrlo brižno da bi biljke dale sočne i prekrasne plodove.Što je salsa? 1 Mnogo prije nego što je Kolumbo uopće otkrio Novi svijet, paprika i rajčica su stigle do Meksika i Srednje Amerike. Španjolski istraživači naišli su na rajčicu u vrijeme svojih meksičkih osvajanja. Iako nije mnogo pismenih zapisa o rajčici i paprikama, zabilježeno je slijedeće. Asteški vladari kombinirali su rajčice sa sjemenkama bundeve i ljutim papričicama, te ih servirali na ribi, divljači, jastogu i purici. Ovaj način pripreme je 1571. godine Alonso de Molina prozvao salsom.

Salsa na španjolskom znači umak što upućuje da je nastala na zapadnoj hemisferi španjolskog govornog područja. Posebno je popularna u Srednjoj Americi i Meksiku. U tim zemljama salsa zapravo ima više značenja. Može se odnositi na kuhane ili sirove umake, umake koji se poslužuju topli ili hladni, te na glatke umake i one koji sadrže krupnije komade.

Što se tiče SAD-a, salsa se pojavljuje nakon 1940. godine. Najpopularnija salsa tada, a i danas, je salsa cruda (u prijevodu sirovi umak). Također se naziva  salsa fresca i salsa Mexicana. Prvi proizvođač salse za tržišnu prodaju je bila tvornica Pace Foods u Teksasu.

Salsa se obično priprema od rajčice, ljutih papričica i luka uz varijacije. Kako je puna vitamina, bogata vlaknima i niskokalorična, često je sastavni dio dijeta, te se preporuča kao zdrav način prehrane. Pošto okus i tekstura salse mogu varirati, sami po svom ukusu odlučite koja salsa je za vas najbolja. Kako je već navedeno, salsa može biti sirova ili kuhana, sitno ili krupno isjeckana, glatko izmiksana, blaga ili ljuta, te pikantna ili voćna. Kako bi vam olakšali upoznavanje sa salsom, donosimo vam osnovni recept.

Zabavite se!

KLASIČNA SALSA OD RAJČICE

  • 3-6 serrano ljutih papričica (za blagu salsu koristite 3 papričice, za ljuću više, po ukusu)
  • 1 veliki luk
  • 2 limete (izribana korica i iscijeđeni sok)
  • 8 zrelih, tvrdih rajčica
  • velika vezica nasjeckanog korijandera ili malo manja peršina
  • 1/4 žlice šećera
  • sol

Nasjeckajte sitno luk i dodajte ga u posudu sa limetama. Limete će omekšati luk, što je potrebno za salsu. Ogulite rajčice i nasjeckajte ih na male kockice. Rajčicama dodajte luk i limete. Dodajte nasjeckani korijander, nasjeckane ljute papričice i šećer. Mješajte dok se šećer ne otopi. Poklopite posudu i stavite u hladnjak na 2-3 sata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *