Sriracha, siracha, sri-racha, si-racha… Puno ljudi, nakon što nas u našoj Spicy Days (veliku ponudu raznih brendova i vrsta Srirache pogledajte ovdje) trgovini traži ovaj umak, dodaje „ako se to tako izgovara“. Glavni problem kod izgovora ove riječi, a i kod pisanja, je da ne postoji standardiziran sustav prevođenja glasova s tajlandskog na latinično pismo. No u originalu, kako je to potvrdio sam vlasnik tvrtke Huy Fong Foods (koja proizvodi najpoznatiju verziju srirache), naziv se pravilno izgovara kao „si-ra-ča“. No, ljudi će uglavnom znati o čemu govorite kažete li i „sri-ra-ča“.

Sriracha je umak prepoznatljiv u cijelom svijetu

huy fong sriracha

Što je to što je ovaj umak dovelo na tron jednog od najpopularnijih na svijetu? Kao što je već spomenuto, najpoznatiji brend koji proizvodi srirachu je Huy Fong Foods. Smješten u Sjedinjenim Američkim Državama, on ju je zapravo i lansirao po cijelom svijetu i učinio od nje ono što je ona danas. Možete ju pronaći po raznim restoranima i trgovinama hrane po cijelom svijetu, i to, primjetit ćete, s različitim proizvođačima.

No možda se pitate kako se oni svi mogu zvati istim imenom, a razlog je jednak odgovoru na pitanje zašto i ja pišem riječ “sriracha” malim slovom. Naime, sam pojam „sriracha“ nije zaštićen i smatra se generičkim izrazom, te radi toga možete naći ogroman broj umaka s ovim imenom (uključujuči našu, Vrabasco Sriracha). Huy Fong Foods je zaštitio svoj zeleni čep i crtež pijetla na boci, po kojem srirachu u SAD-u i zovu „rooster sauce“ ili „cock sauce“.

Vlasnik ove tvrtke je David Tran, Vijetnamac koji je u svojoj domovini i osmislio prvotni recept. U SAD je došao na brodu koji se zvao Huy Fong, te 1980.-e osnovao tvrtku istog imena. U samim počecima je on sam žlicom lijevao umak u svaku pojedinu bočicu. Dan danas koriste isti recept, osim što stavljaju ljuće papričice, a tvrtka vrijedi oko 60 milijuna dolara.

Probajte našu verziju ovog poznatog umaka – Volim Ljuto Vrabasco Sriracha koja je upravo dobila zvjezdicu na Great Taste Awards!

Naruči ju odmah!
Vrabasco Sriracha Great Taste - VolimLjuto.com

Dakle, Sriracha je američko-vijetnamski umak?

Usprkos tome što je najpoznatija, Huy Fong Sriracha ipak nije originalni recept. Nastala je po skoro 100 godina starom tajlandskom receptu. No postoji više različitih priča o njegovom porijeklu. Ono u što možemo biti sigurni je da dolazi iz grada na Tajlandu koji se zove Si Racha, po kojem je i dobila ime.

Najstariji zapisi o postojanju umaka pod ovim nazivom i recepturom dolaze iz 1932. godine, no već je tada postojalo par različitih proizvođača i originalnom je bilo vrlo teško dokazati da je upravo on prvi koji je smislio ovaj recept. Neki izvori tvrde kako je najstariji proizvođač ovog kultnog umaka, ako ne i prvi, tajlandska Sriraja Panich. Navodno je u 1930.-im godinama upravo ona nastala prema receptu Thanom Chakkapak, tajlandske domaćice za koju se smatra da je jedna od potencijalnih tvoraca ovog umaka.

Sriracha - jedan od najpoznatijih ljutih umaka na svijetu 3

Kako postoje različite verzije ovog umaka, i mi smo odlučili napraviti svoju, po našem ukusu. Taj plan je postojao dugo, no njegovo izvršenje smo dugo odgađali, što zbog nedostatka potrebne količine sirovine, što zbog traženja savršenog recepta koji će biti dovoljno sličan originalu, a opet dovoljno različit kako bismo ju mogli nazivati svojom. I napokon smo uspjeli, a potvrda Vrabasco Srirachi je došla u obliku zvjezdice s Great Taste Awards-a.

Ono što je zajedničko uglavnom svim umacima s tim nazivom su bazni sastojci: crvene jalapeno papričice, sol, šećer, ocat i češnjak. Što se ljutine tiče, sriracha  koja sadrži jalapeno papričice spada u kategoriju manje ljutih umaka. Naravno, postoje različite verzije pa tako i ljutina varira, no primjerice, Huy Fong Sriracha ima od 1000 do 2500 SHU. Ako vam ljutina svježih jalapeno papričica ne predstavlja nikakav problem, neće ni ovaj umak, jer je on još blaži radi prerade papričica i ostalih dodanih sastojaka.

ljuti umak - VolimLjuto.com

Za razliku od velike većine umaka od chili papričica, različite verzije sriracha umaka su uglavnom dosta guste, pa ju je zgodno dodati tamo gdje su vam klasični ljuti umaci prerijetki. Upravo zbog te svoje gustoće ona se najčešće koristi kao gušći umak/preljev koji dodajemo u sendviče i burgere, ili ukratko, sva jela gdje biste inače koristili ketchup ili majonezu.

Također se može koristiti kao dip, dodatak raznim azijskim jelima, a odlično se slaže uz jaja pečena na bilo koji način. Na Tajlandu ju najviše koriste uz riblja jela. Zbog svoje pikantnosti savršeno se slaže uz mliječne i kremaste umake: dodajte koju kap srirache u majonezu ili sirni namaz i dobit ćete fenomenalan umak/dip uz minimalno truda!

JOŠ UVIJEK NISTE PROBALI SRIRACHU? SADA JE VRIJEME!

moglo bi vas zanimati:

Ožujsko Pub Maksi – recenzija restorana

Ožujsko Pub Maksi ugodno je mjesto s izvrsnom hranom!

Curry Bowl – recenzija restorana

Šrilankanska kuhinja na autentičan način.

Restoran Taurus – recenzija restorana

Posjetili smo Restoran Taurus - pogledajte što nude.

Slatinski Gaj grill & steakhouse – recenzija restorana

Jednostavno volimo burgere i kada se negdje pojave moramo ih probati. Ovaj put nismo morali

Damjan Geber (Brigada) – Chef and Restaurant Podcast S01E05

Damjan Geber, CEO Brigade, tvrtke koja se bavi stvaranjem doživljaja u prostoru govori o budućnosti

1 Comment

Love At First Bite – recenzija restorana

Love At First Bite relativno je nova lokacija u Španskom, no odlazak tamo nećete požaliti.

2 Comments

Mate Janković – Chef and Restaurant Podcast S01E04

Mate Janković široj javnosti je poznat iz prve sezone Masterchefa još davne 2011., no nakon

Duksa Bundek (Isto Duksa) – recenzija restorana

Pizzeria Duksa otvorila se na dodatnoj lokaciji, no ponuda je jednako dobra!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)