Recept za ljuti ajvar - VolimLjuto.com

Ajvar, ili kako ga neki nazivaju, balkanski kavijar (navodno ime ajvar i dolazi od turske riječi za kavijar), najslavniji je namaz naših prostora, ali i omiljena tradicija prilikom kuhanja. Recepata ima koliko i ljudi koji ga spremaju, i baš svatko će tvrditi da je njegov najbolji. Istina je da savršena receptura ne postoji, sve je stvar ukusa.

Čak ne postoji ni opća usuglašenost oko osnovnih sastojaka koji idu u ajvar. Puristi tvrde da u pravi ajvar ide samo paprika. Makedonski ajvar ćete najčešće pronaći upravo u takvom obliku, s paprikama obavezno pečenim na roštilju. Njegova je boja tamnija, dok će onaj od kuhanih paprika biti svjetliji. Boja, kremoznost i okus postaju još nježniji kako ajvaru dodajete patlidžane. Upravo iz tog razloga, mnogi ajvar ne mogu zamisliti bez njih.

I još jedna česta varijacija u recepturi je blagi ili ljuti ajvar. Naravno, ako nas pitate, reći ćemo da u ajvar jednostavno mora ići barem malo ljutih papričica. Zašto? Zato što je ljutina pojačivač okusa, i svi najbolji ajvari koje smo probali “zapekli” su bar malo na jeziku. Naš ajvar, kojeg smo radili do prošle godine, dolazio je u tri varijante ljutine – označenih s jednom, dvije i četiri zvjezdice. I onaj s jednom, iako se zvao Ajvar Zero, imao je malu dozu ljutine koja je bila podnošljiva i onima koji stvarno nisu navikli na ljutinu.

Nažalost, radi nedostatka kapaciteta u pogonu, ove godine nismo bili u mogućnosti skuhati ajvar po svojoj recepturi. No, radi toga, odlučili smo vam dati naš recept kako biste ga imali priliku rekreirati kod kuće. U naš ajvar su išle kuhane paprike, malo patlidžana i habanero papričice. Mi ga volimo baš po ovoj recepturi, a znamo da je bio omiljen i mnogima od vas, pa se nadamo da će se ipak naći u mnogim ostavama i ove sezone – ovaj put u vašoj izvedbi!

sastojci

ZA KUHANJE PAPRIKE:
  • 10 kg očišćene paprike ajvarice (oko 25% otpadne na čišćenje, tako da ostaje oko 7.5kg očišćene)
  • 4.5l vode
  • 0.5l octa
  • 35g soli
  • 35g šećera
SASTOJCI ZA PEČENJE PATLIDŽANA:
  • 1.5kg patlidžana
SASTOJCI ZA KUHANJE AJVARA:

priprema

KUHANJE PAPRIKE
Svježe paprike očistite od koštica i peteljki te ih narežite na polutke i operite. Stavite ju u lonac zajedno s vodom, octom, soli i šećerom te zakuhajte. Nakon što provrije, kuhajte još 15-ak minuta. Kuhane paprike mi cijedimo minimalno 12 sati, a ako imate vremena, svakako preporučujemo da tako napravite i vi. Nakon cijeđenja sameljite papriku.
PEČENJE PATLIDŽANA
Patlidžane ogulite i prepolovite te stavite u pećnicu na 200 °C na 45 minuta. Po završetku pečenja, preporučujemo cijediti ih što duže (najbolje također 12 sati).
KUHANJE AJVARA
U velikom loncu ili kotlu zagrijte ulje na koje dodajte mljevene paprike, češnjak i patlidžan. Uz miješanje kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata na temperaturi od oko 85 °C (pazite da ne vrije prejako). Pred kraj kuhanja dodajte šećer, sol i habanero sušene fermentirane papričice u željenoj količini (isprobajte i dodavajte sve dok ne postignete željenu ljutinu), te po potrebi, ulje. Nakon završetka kuhanja, punite ajvar u prethodno sterilizirane teglice.
*Mi smo za dodavanje ljutine ajvaru uvijek koristili fermentirane sušene habanero papričice, najviše iz razloga što smo s njima znali točnu koju ljutinu ćemo dobiti. S obzirom da se trudimo proizvode držati što konzistentnijim, dodavanje svježih plodova direktno u smjesu bi vjerojatno sa svakom šaržom donijelo drugačiju ljutinu. Vi naravno možete dodati svježe plodove, za što opet preporučujemo habanero papričice ako želite dobiti što sličniji okus našem ajvaru, no dio njegovog okusa dolazi i radi fermentacije papričica koje sušimo.

.

Sušene / mljevene chili papričice

Brutalero Gunpowder Habanero 40g

5,35 

pogledajte i ponudu ostalih sušenih papričica:

Pogledaj sve sušene chili papričice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)