SASTOJCI:

PRIPREMA

Trajanje pripreme: 4 dana

Trajanje rada: 1 sat

Zahtjevnost: vrlo lagano (1/5)

Ljutina: 2/5

NAMJENA

Kimchi je korejsko nacionalno jelo, no poznato je širom svijeta. U svojoj osnovi je to slano fermentirano povrće sa začinima. Kimchi možete koristiti kao prilog, kao salatu ili kao dodatak u sendviče ili kuhana jela.

Odmah na početku moram reći da ne postoji pravi recept za kimchi jer se on može raditi na mnogo načina, ali postoje neke smjernice koje treba poštivati. Od sastojaka se obično koristi kineski kupus (koji je osnova) i daikon (korejska rotkva), no moguće je koristiti i zelje, kelj, luk, poriluk te drugo povrće. Od dodataka / začina se koriste češnjak, đumbir, chili, fish sauce i razne paste od riba, škampi i morskih plodova – mi u receptu koristimo sušene papričice Gochugaru, no od njih se radi i pasta s kojom se najčešće pravi kimchi, a zove se Gochujang i možete ju kupiti ovdje.

Kimchi u osnovi nije vegetarijansko jelo zbog ribljeg umaka i pasti, no ako ga želite napraviti vegetarijanskim, zamijenite riblji umak sa sojinim. Okus neće biti tako dobar, ali nije da imate izbora ako želite vegetarijansku verziju. 🙂

Sam proces fermentacije možete odraditi na 2 načina – pri niskoj temperaturi i pri sobnoj. Niska temperatura je 4-5 stupnjeva, što znači da ćete kimchi morati držati u frižideru. I to preko mjesec dana, što možda nije najbolja opcija za prvi put jer ako vam se ne svidi, izgubili ste puno vremena.

Druga opcija je sobna temperatura pri kojoj će kimchi biti spreman za 2-4 dana. Duža fermentacija svakako ima svoje prednosti jer je okus nešto bolji, no morate biti dobri poznavatelji kimchija da biste mogli osjetiti razliku.

Za početak predlažem da probate sobnu temperaturu, a kasnije kada usavršite recepturu, možete probati s nižom temperaturom da probate osjetiti razliku. No, vrijeme je da krenemo na recept kako biste mogli sami kod kuće pripremiti Kimchi. Ako niste sigurni što je točno fermentacija svakako pročitajte naš članak Što je fermentacija?.

Kako pripremiti Kimchi?

Narežite povrće (kineski kupus, kelj i poriluk) i izvažite. Na izvaganu masu povrća dodajte 5-7% soli, dobro promiješajte i ostavite nekoliko sati kako bi sol izvukla vodu iz povrća. U međuvremenu narežite luk, češnjak i đumbir.

Kimchi recept - VolimLjuto.com
Kimchi recept - VolimLjuto.com
Kimchi recept - VolimLjuto.com
Kimchi recept - VolimLjuto.com

Nakon što je sol izvukla vodu iz povrća vodu iscjedite i stavite povrće u veću posudu, dodajte luk, češnjak i đumbir, mljevenu Gochugaru papriku, Crazy mix i fish sauce i sve dobro promiješajte. Količine ovih namirnica odredite prema želji, ne postoji univerzalni recept, a ja radim svaki puta drugačije omjere (koje zapisujem) kako bi nakon 50 različitih pokušaja vidio koja mi je kombinacija bila najbolja.

Kada sve pomiješate, stavite u posudu u kojoj ćete fermentirati. Ja koristim veliku plastičnu posudu na koju je stavljena vrenjača, no fermentaciju je moguće raditi i u običnoj staklenoj posudi s poklopcem. Samo se sjetite barem jednom dnevno malo otvoriti poklopac da izađu nastali plinovi, kako staklenka ne bi eksplodirala.

Kimchi recept - VolimLjuto.com
Kimchi recept - VolimLjuto.com

Nakon dva dana na sobnoj temperaturi možete prvi put probati kimchi. Pošto ja volim intenzivnije okuse, prvi put probam nakon 4 dana, kada okus obično bude po mojoj želji. Kada je okus onakav kakav želite, Kimchi možete spremiti u hladnjak gdje će se fermentacija nastaviti, ali daleko sporije tako da ćete imati vremena uživati u njemu. Kimchi tako možete jesti mjesecima, neće se pokvariti nego će samo postajati sve kiseliji.

Gochugaru chili papričice sušene i mljevene 40g

Za ovo jelo koristili smo Gochugaru sušene mljevene papričice, originalnu sortu koja se koristi u Južnoj Koreji!

Naruči ga odmah!

pogledajte i druge recepte:

Cubano sendvič – recept

Cubano (cuban sandwich) poznati je sendvič podrijetlom s Kube.

Quiche s kozjim sirom i chutneyem od luka – recept

Ovaj quiche je još brže pripremiti uz pomoć našeg gotovog chutneya!

Bacon Jalapeno Corn Chowder (krem juha od kukuruza) – recept

Bacon Jalapeno Corn Chowder kremasta je juha s najboljom kombinacijom okusa.

Pileći Satay – recept

Chicken satay (pileći satay) poznato je južnoazijsko jelo na ražnjićima.

Kimchi grilled cheese sendvič – recept

Kimchi grilled cheese sendvič, ili tost s kimchijem i sirom brzinski je a neodoljivi snack!

Jalapeno pinwheels – recept

Jalapeno pinwheels rolice su savršene za druženja!

Honey Mustard pigs in a blanket (hrenovke u lisnatom tijestu) – recept

Hrenovke u lisnatom tijestu će se razgrabiti na svakom druženju!

Kiseli kupus s kobasicama iz pećnice – recept

Kiseli kupus s kobasicama savršena je kombinacija za hladne dane.

5 ljutih komentara na “Kimchi – recept

  1. Jagoda says:

    Volim kimchi, jela sam ga u Koreji, fermentirano povrće općenito. Može komentar o popratnom mirisu. To me malo brine 😉
    Jagoda

    • Goran Vrabec says:

      Ako pod popratni miris mislite na karakteristični miris fermentiranog povrća koji je možda na prvu čudan to je sasvim normalno i to je nešto na što se naviknete i nakon nekog vremena vam postane ugodan i očekivani miris.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)