Stigla je jesen i nakon berbe ste shvatili da imate daleko više chili papričica nego što ih možete pojesti svježe? Ova priča se ponavlja svake godine i baš zato ćemo na jednom mjestu sažeti najbolje načine kako chili papričice možete sačuvati za ostatak godine. Svi znamo da sezona traje ultra kratka 3-4 mjeseca, a ostatak godine moramo biti spremni da ne ostanemo bez ljutine. A hrana bez ljutine ima smisla kao sidro na napuhavanje, i pa se zato obavezno pripremite. Naravno, ako vam je svejedno ponestane ili vam se jednostavno ne da spremati papričice, naš webshop je uvijek tu.

pogledaj cijelu ponudu

Ako ste se ipak odlučili spremiti papričice, u nastavku je 10 načina kako to možete učiniti kod kuće, a krećemo od jednostavnijih metoda prema kompliciranijim.

1. Smrzavanje chili papričica

Najjednostavnija metoda je smrzavanje chili papričica. Chili papričice će smrzavanjem izgubiti svoju čvrstoću i biti će gnjecave nakon odmrzavanja, ali okus, ljutina i aroma ostaju. Možete ih smrznuti cijele, narezane ili čak nakon što ste ih stavili u blender i stavili u kalup za kockice leda što je veoma praktično za kuhanje. Papričice smrznute čuvajte slobodno do iduće sezone (12 mjeseci). I poslije toga perioda će biti dobre, ali ubrzo nakon toga će poprilično dehidrirati i svojstva im više neće biti ona očekivana.

Kako iskoristiti plodove chili papričica? -VolimLjuto.com

2. Ljuti umak od chili papričica

Ne postoji krivi recept za ljuti umak, radite ga onako kako ga želite i kako vam odgovara uz dodatke koje volite. Više o pripremi umaka pročitajte na našem blogu Recept za ljuti umak kojeg svatko može napraviti kod kuće.

3. Sušenje cijelih plodova chili papričica

Sušenje papričica je jednostavan, ali dugotrajan proces. Kod kuće ga možete napraviti u pećnici ili u malom dehidratoru. Ako papričice sušite cijele, morate računati da će sušenjena 50°C trajati oko 72 sata. Nemojte ih nikako stavljati na više temperature, jer će papričice izgubiti svojstva, kapsaicin će izgoriti i rezultat će biti užasno gorke i vizualno neprivlačne papričice. Za pripremu papričicama skinite peteljke jer će kasnije to biti puno teže.

Sušenje papričica na direktnom suncu svakako izbjegavajte, jer će UV zrake uništiti boju i svojstva papričicama. Sušenje na zraku je moguće, ali morate imati jako dobre uvjete za to (što manja vlaga u zraku) jer će inače papričice dobiti plijesan i morat ćete ih baciti. Važno je nakon sušenja papričice spremiti u spremnik u kojem neće imati pristup zraku, jer će u protivnom papričice navući vlagu i potencijalno propasti zbog plijesni.

4. Sušene mljevene chili papričice

Za razliku od sušenja cijelih papričica ovdje je postupak sušenja dosta brži (do 48 sati na 50°C) jer se one prije sušenja režu i tako puno brže suše. Nakon sušenja u pećnici ili dehidratoru ih možete samljeti u dobrom blenderu ili mlincu za kavu. Napomena je da budete spremni kupiti partneru novi blender ili mlinac za kavu kao poklon za blagdane ili rođendan, jer isti neće više biti iskoristiv za primarnu namjenu.

Kod mljevenja pripazite da je poklopac blendera/mlinca dobro zatvoren, jer bi prašina koja se stvara mogla napraviti probleme, ne samo vama, nego cijelom susjedstvu. Također, nakon što ugasite mlinac/blender, pričekajte barem 30 sekundi prije otvaranja ako vam je život drag. Mljevene sušene papričice čuvajte u zatvorenoj posudi bez pristupa zraka jer sušene papričice lako navlače vlagu na sebe.

Kako iskoristiti plodove chili papričica? -VolimLjuto.com

5. Ukiseljene chili papričice

Ovo je jedna od najklasičnijih metoda spremanja chili papričica za zimu, a o njoj smo pisali već nekoliko puta, pa da se ne ponavljamo, u nastavku su linkovi na blogove:

6. Chili papričice u ulju – PAŽNJA

Prvo jedna napomena koja je iznimno važna kod spremanja bilo kakvih sastojaka u ulje. NI ZA ŽIVU GLAVU NE STAVLJAJTE SVJEŽE POVRĆE U ULJE JER MOŽETE UMRIJETI. Naime, kod spremanja svježeg povrća u ulje postoji mogućnost da dođe do razvoja botulizma, što je u velikom broju slučajeva smrtonosno, jer nema promjene u izgledu i okusu namirnica pa zapravo ne znate da ste se otrovali sve dok ne počnete dobivati simptome. Botulizam je jako rijedak, ali isto tako i iznimno smrtonosan pa ne treba riskirati. Također, visoke temperature ne ubijaju spore bakterija koje luče otrov, tako da pasterizacijom / sterilizacijom nećete napraviti ništa.

Ok, sad nakon ovog drastičnog upozorenja mogu objasniti kako na siguran način možete chili papričice spremiti u ulje. Prvi način je da papričice ukiselite prije stavljanja u ulje – znači, stavite ih u ocat (možete dodati šećer i sol za bolji okus) na minimalno 72 sata i nakon toga spremite u ulje, a drugi način je da ih sušene spremite u ulje. Jedan i drugi način su sigurni.

Što se tiče generalnih savjeta oko recepata, meni je najbolja kombinacija da se papričice ispeku, stave u ocat i nakon što su se ukiselile, spreme se u sterilizirane teglice gdje se dodatno stavljaju sušeni začini (češnjak, origano, ružmarin, bosiljak) i preko svakog sloja se zalijeva ulje. Nikako nemojte staviti prvo papričice pa onda sve zalijevati uljem jer će između papričice ostati zraka što može dovesti do razvoja plijesni.

Ako ste sve napravili kako treba, dobit ćete izrazito ukusnu zimnicu. Možda upozorenja zvuče drastično, ali stvarno nije teško slijediti upute za sigurno spremanje u ulje. Papričice spremljene u ulju je poželjno čuvati u hladnjaku i potrošiti unutar 3 mjeseca.

Kako iskoristiti plodove chili papričica? -VolimLjuto.com

7. Džem s chili papričicama

Džem od chili papričica radi se kao i svaki drugi džem, no (tko bi rekao) s chili papričicama. Postupak je sličan kuhanju ljutog umaka, razlika je samo u tome da u jednom trenutku dodate pektin kako biste dobili onu želeastu strukturu, te stavite nešto više šećera.

Za one koji se pitaju u kojim kombinacijama jesti ljuti džem, imamo savjet – fokusirajte se na slana, mesna jela. Ako razni džemovi od šljiva i brusnica rade čuda u kombinaciji s mesom, zamislite tek tu eksploziju okusa sa slatko-ljutim džemom s citrusnim okusom fatalija ili voćnom aromom habanera! Dakle, sve što je potrebno za džem je nasjeckati papričice, i ukuhati ih sa šećerom, octom i soli, te kasnije dodati pektin. Nakon 15-ak minuta vaš bi džem trebao biti gotov. Nakon toga ga možete prebaciti u sterilizirane teglice, pasterizirati te čuvati dugo vremena.

8. Confit od chili papričica

Jako zanimljiv način za spremanje chili papričica je i confit, no njega biste trebali kombinirati sa smrzavanjem papričica, jer rok trajanja confita nije dug. U hladnjaku će vam trajati tek nekoliko tjedana. Recept je jednostavan: u dublju posudu stavite chili papričice, češnjak, sol i začine te ih u potpunosti prelijte uljem po želji. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 90°C te pecite sat i pol do 2, dok svo povrće ne omekša.

Nakon toga sve zajedno pospremite u posudu s poklopcem i stavite u hladnjak. Prednost ove metode je odličan okus koji se dobije nježnim prženjem papričica, češnjaka i začina. Confit možete koristiti kao odličan gurmanski dodatak jelima, a ako ga niste probali, bit će vam otkriće.

9. Spremite papričice u sebe kroz neko od jela

Isprobajte neki od naših ljutih recepata ili se zaigrajte u kuhinji!

Chicken Fajitas – recept

Chicken fajitas poznato je tex-mex jelo koje će vas oduševiti svojom jednostavnošću i okusom!

Cubano sendvič – recept

Cubano (cuban sandwich) poznati je sendvič podrijetlom s Kube.

Quiche s kozjim sirom i chutneyem od luka – recept

Ovaj quiche je još brže pripremiti uz pomoć našeg gotovog chutneya!

Bacon Jalapeno Corn Chowder (krem juha od kukuruza) – recept

Bacon Jalapeno Corn Chowder kremasta je juha s najboljom kombinacijom okusa.

Pileći Satay – recept

Chicken satay (pileći satay) poznato je južnoazijsko jelo na ražnjićima.

Kimchi grilled cheese sendvič – recept

Kimchi grilled cheese sendvič, ili tost s kimchijem i sirom brzinski je a neodoljivi snack!

Jalapeno pinwheels – recept

Jalapeno pinwheels rolice su savršene za druženja!

Honey Mustard pigs in a blanket (hrenovke u lisnatom tijestu) – recept

Hrenovke u lisnatom tijestu će se razgrabiti na svakom druženju!

za još ideja, pogledajte što mi sve spremamo od chili papričica:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)