Meatballs party 1Pozvali smo prijatelje na ljutu večeru, a nismo se ni odlučili što ćemo im ponuditi. Prva ideja je bila da napravimo buffalo wings u nekakvom ljutom umaku – nije to loša ideja, i svakako ćemo prije ili kasnije nekoga ugostiti i na taj način, ali dok smo razmišljali o receptu, palo mi je na pamet da se krilca jedu prstima. To bi moglo biti donekle nezgodno kad se u cijelu priču uključe umaci s tendencijom kapanja i problemi s odlaganjem kostiju. Zato smo se odlučili za nešto što će pojednostaviti konzumaciju, a što će biti jednako dobro, ako ne i bolje – mesne kuglice iliti meatballs. Poslužili smo ih na štapićima za ražnjiće, s raznim umacima i prilozima, i pokazale su se kao pun pogodak.

Meatballs party 2No, do toga ćemo već doći, idemo vidjeti kako smo došli do gotove zakuske. Nakon kratkog pregleda zaliha i nabavke nedostajućih namirnica, bacili smo se na izradu. Mesne smo kuglice odlučili praviti u junećoj i purećoj verziji. Izrada jednih i drugih je u osnovi ista: mljeveno meso, krušne mrvice, češnjak, peršin, malo svinjske masti, sol i papar. Vlažnim dlanovima oblikuju se kuglice koje se potom ostave u hladnjaku da se stisnu. Kuglice se poslože na papir za pečenje i peku u zagrijanoj pećnici. Naravno, kuglice se mogu i pržiti u tavici na ulju, ali ako se pravi veća količina, pećnica je mnogo učinkovitija. Ovaj put u same kuglice nisam smio dodati ništa ljuto jer je društvo na večeri bilo raznoliko po tom pitanju, ali zato sam došao na svoje s umacima.

 

Uz kuglice sam ovaj put poslužio 3 umaka: zeleni, blagi umak (pesto genovese, vrhnje za kuhanje i sir), crveni ljuti na bazi paradajza (paradajz umak, chili mix, brutalero umak, malo kečapa, češnjak, caribbean jerk začini) i čokoladni (tamna čokolada, chili mix, vrhnje za kuhanje). Kao poseban dodatak, uz umake sam poslužio sjeckane orahe koji su mi se teksturom i okusom savršeno uklopili uz čokoladni umak.

Meatballs party 3

 

 

 

I to je bilo to – kuglice su se umakale, ljudi su kombinirali razne okuse, vatra u ustima gasila se finim kiflicama od kajmaka i kozjim sirom, a naravno i dobrim iločkim Tramincem kojega ovaj put nije nedostajalo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *