Danas kuhamo sataraš, jer sve što ovo narodno jelo objedinjava u rujnu imamo u obilju. On vrhunac svoje kvalitete dostiže u bablje ljeto i jesen, kadLjuti sataraš za dvoje 1a se u ulju topi šarenilo boje krošnji slavonskih drvoreda, mirisi i arome za koje povrtlari vrtlare mjesecima ranije od kolčanja rajčica do berbe crvenih i zelenih plodova. Ove godine osobito su bujni i slatki. Sezona je bila sunčana i biljke su nakupile slatkoću. Povremeni pljuskovi i kiše otopili su minerale iz tla, pa je povrće sočno i veliko.

Ljuti sataraš za dvoje 2Mnogi od nas, vjerojatno, svaki puta kušali su drukčiji sataraš, jer onoliko je načina njegove pripreme koliko je kuhara i kuharica. Netko ga kuha kraće, netko duže, jedni dodaju patliđan, drugi ne, dok neki sjeckaju sitnije, drugi žele u svakom zalogaju osjetiti komadiće… Ali važno je da njegovim temeljem smatramo rajčice, paprike, luk i ulje. Proširile su se i greške, poput šećerenja, ali takve stvari ne treba raditi, jer saharoza prekriva puno pitomiju aromu glukoze i fruktoze kojima se odlikuju zrele rajčice i, naravno, dinstani luk.

Sagledajmo sve gastronomske želje i sadržaj košare, pa prionimo k dasci za rezanje, prvo ljušteći luk. Narežimo polumjesece ili kockice i stavimo ih u široku tavu na toplo suncokretovo ili maslinovo ulje. Posolimo po želji. Neka se lagano dinsta dok režemo paprike i gulimo rajčice. Možemo ih lakše oguliti prelijemo li ih vrelom vodom da se kožica odljepi od mesa. Rajčice se gule da sfrkane trake kožice kasnije ne bi smetale teksturi jela. Bitno je pogoditi omjer povrća, a u ovom receptu preporučamo dvije trećine paprika u odnosu na jednu trećinu rajčica. Zato da prevelikim udjelom rajčica ne bi sve suviše razvodnili i morali kuhati unedogled i tako uništili okuse i mirise.

Ljuti sataraš za dvoje 3Onda nasjeckane komade paprika dodajmo luku i dinstajmo pet do deset minuta, pa ubacimo nasjeckane rajčice i, kada se njihov sok počne razljevati po tavi, možemo dodati kockice patliđana koje smo koji sat ranije ogulili i posolili radi odgorčavanja. Po vlastitoj navadi kuhajmo do željene teksture, gustoće umaka i mekoće povrća.

Pet minuta prije skidanja sa štednjaka dodajmo Vrabasco Stronga, kao i sve, po želji i koju jušnu žlicu slatke mljevene paprike. Prožimanje ljutine i slatkoće dat će kompleksnost i težinu ovom jelu. Na kraju posipamo sjeckanim peršinom.

Ljuti sataraš za dvoje 4Za otprilike pola sata napravili smo jelo, koje se služi toplo i uz koje prija svježi domaći kruh ili lepinje. Uz njih gusti satarašov saft dobija svoj puni smisao. Možemo politi s malo maslinovog ulja, poigrati se s prilozima poput pržene slanine ili kobasica ili kakvog komada pečene teletine ili govedine, kajgane. No, sataraš će i sam usrećiti svakog ljubitelja zdrave i domaće kuhinje. Sataraš mnogi naši ljudi kuhaju naveliko, pa dijele u porcije i smrzavaju za zimske dane i večeri kada se vole prisjetiti ovog povrtnog obilja u kojemu sada uživamo. Sataraš za zimu može biti nešto ljući, s više Vrabasca, pa će nas ugrijati kada bude potrebno.

 

 

 

 

Sastojci:

  • nekoliko glavica luka
  • nekoliko rajčica
  • dva puta više paprika
  • patliđan, po želji
  • slatka mljevena paprika
  • peršin
  • Vrabasco Strong
  • sol, suncokretovo ili maslinovo ulje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *