Ljute papričice: Što, Kako, Zašto i Kada? 1Ljute papričice (chile pepper) su roda Capsicum. Dio su ljudske prehrane u obje Amerike još od 7500 godina p.K. i jedna od prvih vrsta koja se sama oprašuje. Christofor Columbo je prvi Europljanin koji se susreo s njom i, zahvaljujući njemu, ljuta papričica je postala poznata u svijetu. U Europi je prvo uzgajana u španjolskim i portugalskim samostanima gdje su otkrivena i njezina ljekovita svojstva. Širenje njezine popularnosti po Aziji logično proizlazi iz trgovačkih sposobnosti portugalaca koji su, šireći svoje trgovačke rute, upoznavali i ostale narode sa tom zanimljivom biljkom. Putujući zatim iz Indije, preko Turske, došla je i do Mađarske gdje je postala tradicionalnim nacionalnim začinom prozvanim paprika. Nakon što je ljuta papričica pronašla svoje mjesto u kulinarstvu, otkrile su se i neke druge njezine blagodati koje se koriste u medicini, poljoprivredi, proizvodnji sredstva za samoobranu (pepper spray) i, vjerovali ili ne, u psihologiji.

Papričice nalazimo u različitim oblicima, bojama i veličinama ploda. Najčešće su zelene, crvene, smeđe i žute boje, te okruglog, oblog ili zvonastog oblika. Veličina im varira od pola centimetra do 45 cm. Većina vrsta se može brati već nakon 70 – ak dana, a potpuno su zrele nakon otprilke 130 dana.

Vrste

 Postoji pet kultiviranih vrsta ljutih papričica:

  • Capsicum annuum – specifična za južnu Ameriku, ali uzgaja se diljem  svijeta. U ovoj skupini se nalaze najpoznatije vrste kao što su Bell peppers, Wax, Ljute papričice: Što, Kako, Zašto i Kada? 2Cayenne, Jalapeño, Chiltepin
  • Capsicum frutescens – ovalnog, glatkog lista i zelenkasto bijelih cvjetova (Malagueta, Tabasco, Thai peppers, Piri piri, African birdseye chili, Malawian Kambuzi)
  • Capsicum chinense – u ovu skupinu spadaju najljuće papričice kao npr. naga, habanero, Datil, Scotch bonnet, Bhut Jolokia i Trinidad Moruga Scorpion, trenutno najljuća papričica na svijetu.
  • Capsicum pubescens – dlakavo lišće i crno sjeme ih razlikuje od ostalih papričica, otpornije na hladnije uvijete, najstarije kultivirane papričice (južnoameričke Rocoto papričice).
  •  Capsicum baccatum – ove papričice imaju poseban, voćni okus i često se u kulinarstvu koriste u mljevenom obliku. Jedne od najpoznatijih su južnoameričke Aji peppers.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *