Znamo da pokloni puno govore o osobi koja poklanja. Volite li ljuto (naravno da volite, pa čitate ovo), bez sumnje ste nekog od dragih ljudi većLjuta domaća čokolada 1 nastojali usrećiti kakvim pikantnim znakom pažnje. Nadam se da je posljedica bila iskrena zahvala, a ne usiljen osmijeh i okretanje očima. 😉

Vrijeme blagdana se bliži pa ako imate sreću da vaši dragi vole i ljuto i čokoladu, uvijek im možete podariti turbočokoladu koju ste sami napravili.

Osnova domaće čokolade su tri sastojka: kakao prah, kakao maslac i sladilo. Recept koji slijedi malo je proširen, ali meni najbolji. Ljuto, naravno, mora biti. 🙂 Ovaj put sam koristila mljevene suhe Perata papričice, a vi se slobodno poigrajte svojim omiljenim sortama.

Potrebni sastojci:

  • 100 g kakao maslaca
  • 1 žlica kokosovog maslaca
  • 80-90 g kakao praha
  • malo đumbira u prahu
  • 1-2 žlice meda
  • mljevene sušene Perata papričice
  • malo kikirikija
  • malo ribanog kokosa
  • ili dodaci po želji

Ljuta domaća čokolada 2Domaća čokolada nije najjeftinija opcija, ali konačni rezultat opravdava sva sredstva. 😉 Koristila sam organske namirnice i moja preporuka je da ih ne kupujete u prvoj trgovini zdravom hranom na koju naiđete – razlike u cijeni znaju biti velike, a organski proizvodi su u našim trgovinama (pre)često preskupi. Ne zanemarujte popuste i pogledajte ponudu na webu – isplati se.

Sama priprema je prilično jednostavna. Najprije na pari otopite kokosov i kakao maslac.

Za one s manje iskustva – manju posudu otpornu na toplinu (i dovoljno veliku da svi sastojci stanu u nju) postavite iznad veće posude u kojoj lagano kuha voda tj. isparava para. Važno je da je vode dovoljno da stvara paru (da je ne nestane), ali ne toliko da voda dodiruje manju posudu. Neka manja posuda bude stabilno postavljena nad velikom jer čokolada i voda se ne vole – ne želite da vam voda prska u masu ili da čokolada u nastanku upadne u posudu s vodom. 😉

U otopljen maslac dodajte kakao i đumbir u prahu. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Maknite s pare, uz miješanje malo prohladite pa dodajte med (kod mene nešto više od 1 žlice). Ovdje je riječ o tamnoj čokoladi koja nije pretjerano slatka; kušajte smjesu pa po potrebi dodajte još malo meda (ili sladila po želji).

U ovoj fazi smjesa je još uvijek dosta tekuća i dobro ju je prohladiti prije ulijevanja u kalupe ili na pek papir. Ja sam ju prebacila u multipraktik i hladila povremeno miješajući na najnižoj brzini. Temperiranje možete odraditi i ručno, miješajući masu s vremena na vrijeme dok se ne počne zgušnjavati.

Koristite li silikonske kalupe, ulijte temperiranu čokoladu u njih i pospite mljevenim papričicama. Kalup stavite u hladnjak dok čokolada ne očvrsne. Dobivene čokoladice izvadite iz kalupa i do posluživanja ih držite na hladnom (u hladnjaku ili u ostavi). Moja preporuka je da kalupe napunite do pola (pa i tanje) jer u čokoladi se ljepše uživa kad je tanka. 🙂

Ako nemate kalupe, poslužit će pek papir; temperiranu čokoladu lagano razlijte na pek papir u oblicima po želji, zaljutite ju i ostavite na hladnom da očvrsne. Ukoliko želite posebne oblike, naknadno ih možete izrezati kalupima za kekse i sl.

Ja sam na pek papir najprije rasporedila sjeckani prženi kikiriki (slani! super paše s čokoladom), na njega rasporedila čokoladu koju sam posula mljevenim papričicama i ribanim kokosom. To mi je najdraža kombinacija i zbog nje sam u masu dodala đumbir u prahu – začine i ostale dodatke kombinirajte po svom ukusu.

Plan B za ljenivce i osobe sklone prečicama – nekom je sve ovo prekomplicirano, a baš bi volio drage ljude obradovati ljutom čokoladom?! Uvijek možete na pari otopiti omiljenu čokoladu, temperirati ju i potom raditi oblike i kombinacije okusa po želji. Na fotografiji s plavim košaricama (u galeriji) je čokolada sa 70% kakaa u koju sam umiješala žlicu bučinog ulja, a posuta je mljevenim papričicama i sjeckanim tostiranim bučinim sjemenkama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)