Curry Bowl - VolimLjuto.com

Curry Bowl

INFO

Adresa: Ul. Ivana Tkalčića 44, Zagreb
Plaćanje karticama: Da
Terasa: Da
Opcije dostave: Wolt, Glovo, Bolt Food

Curry Bowl jedini je šrilankanski restoran u Zagrebu, s dužom listom jela ulične hrane rađene po autentičnim receptima. Nalazi se u samom srcu grada, u poznatoj Tkalči. No, među nizom restorana i drugih tipova lokala u ovoj ulici, Curry Bowl je jedan od najuspješnijih i najdugovječnijih mjesta koje nikad ne razočara. Njihov prostor nije prevelik, no nećete imati problema s pronalaskom mjesta jer imaju terasu koja je u pogonu cijele godine jer se pretvori u zatvorenu preko zime.

web stranica restorana
Curry Bowl - VolimLjuto.com
Curry Bowl - VolimLjuto.com
Curry Bowl - VolimLjuto.com

Otvoren 2015., Curry Bowl je već 8 godina središnja točka (i doslovno i preneseno) poznate Tkalčićeve ulice u Zagrebu. Prepoznatljiva žuta boja i žamor koji čujete s njihove terase nagovijestit će vam da ste blizu, a kad se još malo približite, osjetit ćete i zamaman miris koji se širi iz njihove kuhinje. Tada vam još samo preostaje sjesti i uživati u mnoštvu egzotičnih okusa.

Detaljniju priču o Curry Bowlu nam je prenio sam vlasnik, Brian Senaratne. Ponosni Šrilankanac obožava kulturu i tradiciju svoje domovine, a mi imamo sreće da je djelić toga donio i u Zagreb. Izrazito nas je zanimala priča iza otvaranja restorana, pogotovo zato što smo znali da je Brian napustio jako uspješnu karijeru u IT-u kako bi se u Hrvatskoj počeo baviti ugostiteljstvom i hotelijerstvom.

Ideja o otvaranju restorana došla je tijekom putovanja Europom, na kojem je Brian bio sa svojim bratom Clementom. Vidjeli su tradicijske restorane drugih zemalja, a kako su i sami gurmani, zaključili su da bi uživali u vođenju jednog takvog lokala. Braća su ubrzo ideju pretvorila u djelo, a kako su odabrali baš Hrvatsku? Brian se prisjeća kako su se od svih europskih gradova koje su posjetili, najljepše osjećali baš u Zagrebu. A mi se upravo tako osjećamo u Curry Bowlu!

Jelovnik se sastoji od nekoliko vrsta jela, a obuhvaća predjela, salate, glavna jela te deserte. Prvo što smo zapazili je izuzetno pametan koncept samog jelovnika, jer iako naizgled u njemu nema mnogo jela, svako možete nadograditi ili prilagoditi svojem ukusu odabirom neke od brojnih varijanti (uključujući veganske i bez ugljikohodrata). Svako jelo popraćeno je i slikom u boji, što (barem nama) značajno olakšava izbor. Cijeli jelovnik Curry Bowla možete vidjeti ovdje.

Također, jedan od razloga zašto ih mi toliko volimo, je i uistinu ljuta hrana koju nude. No, i tu se može birati – za svako jelo dolaze 4 opcije ljutine koje je Brian opisao ovako:
1 – bez ljutine
2 – prosječnom europljaninu prihvatljivo pikantno
3 – odgovara europljanima koji vole i redovno konzumiraju ljuto
4- za one rijetke i hrabre koji imaju iskustva s ozbiljnom ljutinom.

Naravno, za one koji su se podcijenili ili im ni četvorka nije dovoljna, tu su naši umaci na stolovima kojima možete pojačati doživljaj. Curry Bowl je jedini lokal za kojeg radimo posebne umake – s dodatkom prženog curryja iz njihove kuhinje. Curry, kao i umake, također možete kupiti za doma.

Curry Bowl - VolimLjuto.com

Brat i ja smo bili na “backpacking” izletu po Europi, i vidjevši restorane drugih tradicionalnih kuhinja, na pamet nam je pala ideja da mi otvorimo šrilankanski restoran, i to baš u Hrvatskoj. To se i ostvarilo, no nijedan od nas nije imao kulinarskog iskustva. Nismo to vidjeli kao problem, već smo odmah odlučili i doveli chefa direktno sa Šri Lanke.
Brian Senaratne, vlasnik Curry Bowla

U Curry Bowlu kuha šrilankanski chef, a jelovnik mijenjaju povremeno osluškujući želje svojih gostiju. Tako su u ponudu nedavno uveli kombinaciju njihovog kotthua (prema Brianu najbolje jelo za liječenja mamurluka na svijetu) te black pork curryja, koja je uistinu pun pogodak. Kuhaju i asian fusion, te imaju i dječji menu – doista su mislili na svaki detalj i kako usrećiti baš svakog gosta. Od zanimljivih pića u ponudi imaju poznato šrilankansko pivo Lion, koktele s Arrackom (šrilankanskom rakijom od kokosa), te domaći sok od đumbira i ceylonski ledeni čaj.

Još smo planirali pitati Briana koje jelo s trenutnog jelovnika bi odabrao kao ono koje bi mogao jesti svaki dan do kraja života, no tu nas je pretekao. Naime, u jelovniku kod lignji na vrućem maslacu već piše da je to najdraže jelo vlasnika restorana koje on uistinu jede barem jednom tjedno. Probali smo ga i mi, i moramo reći da nam je potpuno razumljivo.

jela koja smo probali

Curry Bowl - VolimLjuto.com

Miješana plata predjela

Ova plata je pun pogodak za sve neodlučne, ali i one koji žele isprobati što više različitih stvari! Za odličnu cijenu se dobije izdašna porcija tri različita finger food-a uz dva umaka. Nama su najfiniji bili prženi kolačići od leće, a uz njih na tanjuru su i rolice od piletine i povrća te pržene riblje trakice. 

Kotthu Black Pork

Ovo jelo smo naručili već toliko puta i svaki put nas je raspametilo, no Black Pork verzija je još stepenicu više. Kotthu je kultno šrilankansko ulično jelo napravljeno od roti tortilje, jaja i povrća, a u Curry Bowlu ga možete probati u čak 7 varijanti. Ne znamo ni sami kako bismo slikovito opisali ovaj valjak sreće, utjehe i ugode, jednostavno ga morate sami probati!

Curry Bowl - VolimLjuto.com
Curry Bowl - VolimLjuto.com

Lignje na vrućem maslacu

Ovo jelo, iako nije originalno šrilankansko već kinesko, preporučio nam je vlasnik restorana (uživo, no i na jelovniku piše da mu je to najdraže jelo). No, kaže da se toliko udomaćilo na Šri Lanci da ga skoro svaki restoran nudi. Sve što ćemo reći da ovakve lignje nismo nikad probali, ali da smo užasno sretni radi toga jer su spektakularne. Dolaze poslužene s basmati rižom i pastom od paprike.

Palačinka punjena “pol pani” nadjevom od karameliziranog kokosa s umakom od marakuje

Za kraj izdašnog ručka nešto slatko, no iznenađujuće lagano i prozračno. Ova palačinka punjena je aromatičnim nadjevom od kokosa i prelivena osvježavajućim umakom od marakuje. Uz nju imate opciju naručiti i sladoled od vanilije koji nam možda nije trebao (kad bolje razmislimo, itekako je trebao).

Curry Bowl - VolimLjuto.com
VolimLjuto_brendiranistalak

Želite naše umake u svom restoranu?

zatražite ponudu

JOŠ LJUTIH RESTORANA

Ožujsko Pub Maksi – recenzija restorana

Ožujsko Pub Maksi ugodno je mjesto s izvrsnom hranom!

Curry Bowl – recenzija restorana

Šrilankanska kuhinja na autentičan način.

Restoran Taurus – recenzija restorana

Posjetili smo Restoran Taurus - pogledajte što nude.

Slatinski Gaj grill & steakhouse – recenzija restorana

Jednostavno volimo burgere i kada se negdje pojave moramo ih probati. Ovaj put nismo morali

Love At First Bite – recenzija restorana

Love At First Bite relativno je nova lokacija u Španskom, no odlazak tamo nećete požaliti.

2 Comments

Duksa Bundek (Isto Duksa) – recenzija restorana

Pizzeria Duksa otvorila se na dodatnoj lokaciji, no ponuda je jednako dobra!

Bull Burger – recenzija restorana

Bull Burger Bar još je jedno od mjesta gdje možete probati prave gourmet burgere!

Paulaner Pizza Bar – recenzija restorana

Paulaner Pizza Bar je iznenađenje na koje možete naići preko puta okretišta na Črnomercu, a

LJUTI UMACI U NAŠOJ PONUDI

POGLEDAJTE SVE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)