Već je odavno poznato kako chili papričice imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje. Glavni “krivac” za to je kapsaicin, tvar koja papričice čini ljutim. Istraživanja su pokazala kako konzumacija chili papričica, radi kapsaicina, ima protuupalni i antioksidativni učinak, kao i učinak na smanjivanje rizika od raka te regulaciju glukoze u krvi. No, čini se kako priča ne staje na tome.

Chili papričice produžuju život? 1

Chili papričice, biljke koje po svojim karakteristikama spadaju u skupinu voća (ne povrća kako bi većina nas zaključila), su bogate raznim nutrijentima. Najpoznatije su, naravno, po kapsaicinu koji im daje ljutinu, no također ćete njihovom konzumacijom unijeti i vitamine C, B6, A i K1, kao i kalij i bakar. No, s obzirom da ih vrlo vjerojatno nećete jesti u velikim količinama, ovi nutrijenti ipak neće imati toliki utjecaj na vaše zdravlje koliko ostale tvari koje papričice sadrže: razni karotenoidi koji djeluju kao antioksidansi, te naravno nezaobilazni kapsaicin sa svojim analgetskim i protuupalnim svojstvima. 

Kapsaicin ubrzava zagrijavanje tijela te aktivira neuron TRPV1, koji sprječava nakupljanje masnoća u tijelu te kontrolira apetit, te na taj način vam može pomoći i pri održavanju normalne tjelesne mase. Još je jedan način na koji vam chili papričice neizravno mogu pomoći da se ne razbolite. One prirodno imaju antimikrobna svojstva, što znači da ubijaju mikroorganizme koji mogu učiniti hranu pokvarenom i neispravnom, te tako umanjuju mogućnost trovanja hranom.

najnovija znanstvena otkrića

No, čini se kako zdravstveni benefiti chili papričica mogu ići i dalje od toga, odnosno svi ovi učinci zajedno čine nešto zaista spektakularno. Naime, preliminarni rezultati velike studije koju je pokrenula American Heart Association pokazuju kako osobe koje konzumiraju chili papričice mogu živjeti duže i imati značajno smanjen rizik od smrti izazvane kardiovaskularnim bolestima ili rakom (American Heart Association, 2020). Proveden je iscrpan pregled 4729 studija koje su se bavile zdravljem ljudi, a zatim je započeta detaljna analiza nad 4 velike studije koje su istraživale zdravstvene ishode vezane za konzumaciju chili papričica.

Želiš uzgajati vlastite chili papričice? Naruči sjemenke i kreni već sada!

naruči sjemenke!
rezultati

Korišteni su podatci dobiveni od 570.000 osoba u SAD-u, Italiji, Kini i Iranu kako bi se usporedili zdravstveni ishodi kod onih koji su konzumirali chili papričice s ishodima kod onih koji su ih jeli vrlo rijetko ili nikad. Rezultati analize su pokazali kako su osobe koje su konzumirale chili papričice imale:

  • 26% manju smrtnost od kardiovaskularnih bolesti,
  • 23% manju smrtnost od raka,
  • 25% manju opću smrtnost.

Usprkos pokazateljima da chili papričice doista mogu produžiti život, i dalje nisu poznati točni razlozi i mehanizmi odgovorni za to. Također, u studijama nisu bile uključene varijable koje su se ticale vrste chili papričica ili količine chili papričica koje su konzumirane, što ostavlja prostor za daljnje istraživanje. No, bez obzira na to, sa sigurnošću možemo reći da chili papričice ni u kojem slučaju nisu loše za naše zdravlje. Istraživanja opetovano pokazuju pozitivne efekte na zdravlje, i dok s nestrpljenjem čekamo konačne rezultate ove studije (i mnogih sljedećih), uživamo u ljutom što više možemo.

Izvor: independent.co.uk

produžite si život s našim proizvodima:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)