1. Kontrolirana mikroklima za vaše chili papričice

Iz razloga što su chili papričice biljke iz toplijih krajeva, za rast i razvoj (prvenstveno za proizvodnju presadnica) potrebne su im više temperature. Zbog toga se savjetuje uzgoj chili papričica u plasteniku. U plastenike možete ugraditi sustav grijanja, stoga vam temperatura u takvom zatvorenom prostoru neće biti problem. U vrućim ljetnim danima uzgoj u plastenicima može biti riskantan zbog previsokih temperatura. Kako bi se izbjeglo ”prokuhavanje” biljaka, plastenici se ventiliraju tako da se otvore obadvije čeone (vrata) ili bočne strane plastenika. Plastenik se dodatno može ”rashladiti” pomoću ”fog” sistema raspršivanja vode u obliku sitnih kapljica koje podsjećaju na maglu. Na taj način povećava se relativna vlaga zraka zbog koje se snižava temperatura.

10 razloga zašto uzgajati chili papričice u plasteniku 1

2. Zaštita chili papričica od prirodnih nepogoda

Plastenik je dobra zaštita za prirodne nepogode kao što su tuča, jaki naleti vjetra ili kiše i mraz, koji predstavljaju veliku prijetnju za vaše chili papričice. Plastenik je doslovno kuća s krovom za biljke. Njegovim zatvaranjem dobivate višu temperaturu od vanjske okoline tako da u slučaju mraza vaše biljke neće nastradati. Eventualno biljke uz čeone strane plastenika ako isti nije dobro zatvoren.

3. Ranija sadnja chili papričica – ranija berba 

Sa sadnjom chili papričica u plastenik možete početi već u drugoj polovici travnja. Sadnja u vanjskom uzgoju ne počinje prije 1. svibnja zbog moguće pojave mraza koji može naštetiti tek posađenim mladim biljkama.

Ljuta preporuka: tlo za sadnju u plasteniku pripremite minimalno 2 tjedna prije sadnje kako bi se zemlja stigla ugrijati. (kad sam napisala priprema tla mislila sam na: usitnjavanje tla pomoću freze ili motike, postavljanje sustava za navodnjavanje, formiranje gredica, prekrivanje gredica crnim folijama, bušenje rupa za sadnice)

Provjeri koje sadnice su još dostupne za rezervaciju!

2,95 

Sadnice chili papričica

Jalapeno Big sadnica chili papričice

2,15 

Sadnice chili papričica

Habanero Numex sadnica chili papričice

2,15 

Sadnice chili papričica

Piquante sadnica chili papričice

2,15 
2,95 

Sadnice chili papričica

Aji Charapita sadnica chili papričice

2,45 
2,15 

Sadnice chili papričica

Cola de Rata sadnica chili papričice

2,45 

4. Ciljano mjesto navodnjavanja

Ciljano mjesto navodnjavanja ili zalijevanja chili papričica je tlo u razini korijena i korijenovog vrata. Ako se chili papričice zalijevaju preko lista, postoji veća mogućnost za razvijanje gljivičnih bolesti lista. Upravo zbog toga u plastenicima s chili papričicama se najčešće koristi sustav navodnjavanja “kap po kap”. Takvim navodnjavanjem zalijevamo papričice na već spomenuto ciljano mjesto. Voda se ravnomjerno zagrijava kroz crne cijevi te zbog toga nikada ne može doći do šoka od hladne vode u vrućim ljetnim danima. Prednost ovakvog navodnjavanja je i štednja vode koja ne isparava tako brzo nakon primjene te kroz ovaj sustav možete pustiti većinu gnojiva ili sredstava za zaštitu bilja zajedno s vodom.

5. Uzgoj chili papričica u plasteniku donosi lakše praćenje štetnika

Za praćenje najčešćih štetnika u plastenicima s paprikom koriste se žute (za lisne uši) i plave (za tripse ili resičare) ljepljive ploče. Ove štetnike navedene boje ljepljivih ploča privlače. Jednom tjedno možete vizualno pregledati što se u vašem plasteniku kreće 😊

10 razloga zašto uzgajati chili papričice u plasteniku 17

Vezano uz praćenje štetnika objasnit ću što znači kritičan broj štetnika u zaštiti bilja. Značenje tog pojma je vrlo važno u današnjoj poljoprivredi u kojoj se pokušava smanjiti upotreba pesticida. Kritičan broj definiran je za svakog štetnika posebno, a ako se on prekorači – ekonomski i ekološki je opravdana primjena nekog pesticida. Objasnit ću to na primjeru lisnih uši: ako u svom plasteniku nađete više od 100 lisnih uši na 25 biljaka paprike, opravdana vam je primjena insekticida. Ako ih je manje od 100, više će vas koštati insekticid s kojim ćete ih pošpricati nego što će vam lisne uši ekonomski napraviti štetu.

6. Olakšano održavanje i unošenje prirodnih neprijatelja

Danas je dosta aktualan ekološki uzgoj poljoprivrednih kultura. Ako u svom plasteniku imate problema s određenim štetnicima na papričicama (opet ću se najjednostavnije referirati na lisne uši), umjesto klasične primjene insekticida možete nabaviti ličinke i odrasle jedinke božjih ovčica kao prirodne neprijatelje lisnih uši. Postoje komercijalno dostupni prirodni neprijatelji za određene štetnike koji se mogu introducirati u plastenike. U vanjskom uzgoju ovakva biološka zaštita nije jednostavna kao u plasteniku jer su to kukci kojima ne možete ograničiti područje na kojem će se kretati. Jednom kad u plastenik unesete prirodnog neprijatelja, on ima hrane u izobilju i nastavlja se razmnožavati te održavati populaciju štetnika na minimalnoj razini.

8. Duža vegetacija – više uroda

Kako sam već navela, chili papričice je moguće posaditi u plastenike 2 tjedna prije nego van pod vedro nebo. Ako ste ih ranije posadili, logično je da će one ranije i uroditi plodom. Također, kako je već navedeno, zbog zaštite od vanjskih nepogoda i niskih temperatura, vaše chili papričice mogu živjeti duže nego one vani.

9. Manja kompeticija između korova i papričica (manje okopavanja)

Sadnja papričica u plastenik najčešće se obavlja u formirane gredice prekrivene crnom folijom ispod koje se stavljaju cijevi za navodnjavanje. Ako i vi tako posadite imat ćete manje posla s okopavanjem ili košnjom korova. Korovi papričicama mogu naštetiti jer im oduzimaju vodu, hranjive tvari te prostor iznad i ispod tla. Prekrivanjem tla s crnom folijom osim što održavate temperaturu i vlagu tla, onemogućavate ili donekle smanjujete razvoj korova. Tako vaše  chili papričice mogu nesmetano rasti, a vi manje okopavati 😉

10 razloga zašto uzgajati chili papričice u plasteniku 18

9. Plastenik je donekle trajan zaštićeni prostor

Nakon gotove sezone chili papričica plastenik vam ne mora stajati prazan i čekati sljedeće proljeće kako bi u njemu ponovo uzgajali papričice. Iskoristite ga za uzgoj špinata, zelene salate, matovilca i sličnog povrća.

10. Budeš najveća faca u kvartu ili selu 😉

Ovo se ne mora dodatno objašnjavati. Na plasteniku vam mogu zavidjeti mnogi, pogotovo ako zavire unutra i vide ljute zvijeri u punom urodu 😀

Želiš znati više u uzgoju chili papričica?

2 ljutih komentara na “10 razloga zašto uzgajati chili papričice u plasteniku

  1. Aleksandar Stefanović says:

    O.K. sve kužim, ali….grijanje….webasto….wuuuuušššššš i suklja plamen,
    no, gore naylon folija, izolacija 0.
    Kak? Kak vam se isplati?
    Ja gajim u dnevnom boravku, to radijator, oni iznad, na stalaži, + na ruteru, koji grije
    + svijetlo, tamo od veljače i naraste 5 cm, a frend kupi od vas u 5. mj. i ono,
    malte ne 30 cm, jalapeno, primjerice.
    To mene blesika.
    Ili ispod grunta imate termalne vode,
    kao “Bugar iz Sopota”.
    Staklenici, plastenici su mu bili na trasi glavnog toplovoda od novozagrebačke toplane.
    Sjećam se ono, prek zime, za snijega, a ja na 15. katu, kak se kužila “otopljena trasa” toplovoda. Prvi je prodaval povrće po placevima i prvi si kupil Mercedesa, logiš.
    Btw, ja vas molim da mi date naziv, ime nekakvog sredstva, za suzbijanje lisnih uši, a da mi čili ostane živ i da je sredstvo na bazi kemije teških metala, cijenkalija, izotopa radioaktivnog urana, tnt-a, c-4, samo da nije nekaj na bazi kupki od koprive, duhana i ostalih seljačkih umotvorina. Pliz!!! Što otrovnije, a da čili ostane živ. Prošlu sezonu su mi beštije potamanile sve na balkonu.
    Hvala na pažnji i srdačan pozdrav.
    Vita jela, zelen bor, želim brzi odgovor.

    • Anita Štivičić says:

      Pozdrav Aleksandar,
      uzgoj nam se itekako isplati zbog svih ovih 10 navedenih razloga zašto uzgajati chili papričice u plasteniku. Naravno, nigdje nije rečeno da je nužno uzgajati ih u zaštićenom prostoru. Također trebate razumjeti da mi uzgojimo sigurno 10 000 puta više biljaka chili papričica od prosječnog građanina ove države 🙂
      Najveći problemi u hobby uzgoju chilija su niske temperature i nedostatak svjelosti što usporava rast i kompletan razvoj biljaka. Mi u plasteniku za rasadu imamo donekle konstantnu temperaturu i najbitnije svakodnevnu njegu i brigu od zaposlenica koje rade u uzgoju, koje kada primjete problem, vrlo brzo reagiraju kako bi nastalo što manje štete.

      Lisnih uši možete se riješiti pomoću sredstava, a koje možete kupiti provjerite na stranici od Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/. U tražilicu jednostavno morate upisati samo naziv kulture (paprika) i štetni organizam (lisne uši). Ili jednostavnija solucija, odite u najbližu poljoprivrednu ljekarnu i tražite sredstvo za lisne uši na paprici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)